Política 25/10/2019

Sánchez defensa que "el respecte" en l'exhumació de Franco "no significa homenatjar un dictador cruel"

"La família va recollir les restes del seu avi davant el silenci", diu el president en funcions

G.a.
3 min
El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en un acte preelectoral a Salamanca.

MadridEl president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha respost aquest divendres a les crítiques que l'acusen d'haver convertit l'exhumació de Franco en un funeral d'estat. "Efectivament l'exhumació es va fer amb respecte, però el respecte no significa homenatjar el dictador. El respecte amb un dictador cruel significa la prova del cotó fluix de la superioritat moral de la democràcia davant d'altres règims", ha dit en entrevista a La Sexta.

El cap de l'executiu i futur candidat socialista a les eleccions ha assegurat que Franco "va arribar al Valle de los Caídos amb honors militars i religiosos i ahir es va veure la seva família recollir les restes del seu avi, davant el silenci", malgrat la retransmissió en directe i els crits de benvinguda d'unes 200 persones al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, on va ser posteriorment enterrat. Per a Sánchez, "ahir es va començar a saldar un deute" i a "ressignificar" el Valle de los Caídos, i ha fet una crida a parlar amb les entitats de memòria històrica sobre què ha de ser ara el recinte. "Ara les víctimes del franquisme descansaran en pau perquè no han de compartir lloc amb el seu botxí".

Sánchez ha promès també que, si aconsegueix un govern "fort", treballarà per retirar les desenes de milers de morts de les cunetes espanyoles i "donar-los un enterrament digne" si les famílies ho volen, i ha demanat a l'oposició que "facin seva" l'exhumació perquè "no és una decisió del PSOE, sinó de la democràcia". Estudiarà, a més, com retirar condecoracions a criminals del franquisme com el policia i torturador Billy el Niño. "Albert Rivera va dir una cosa sorprenent. Que no li interessa el passat perquè va néixer en democràcia. Seria com dir a Alemanya que no t'interessa el nazisme perquè has nascut després del 1945", ha criticat.

El president ha fet servir la comparació amb el franquisme per respondre a les acusacions de l'independentisme que afirma que l'Estat és antidemocràtic. "El que imaginava Espanya era una Espanya aïllada, masclista, homòfoba... i avui, en canvi, tenim tot el contrari", ha dit, i ha lamentat que existeixin "moviments reaccionaris com aquesta minoria independentista violenta" i també "grups violents que volen cronificar aquesta crisi" a Catalunya.

Sobre el diàleg amb Catalunya, Sánchez ha assegurat que mai ha tingut "cap problema" en parlar amb Torra, però li ha demanat que "primer faci trucades de tarifa interurbana" als partits polítics catalans i li ha demanat que "condemni de manera rotunda la violència" perquè, ha dit, "encara no l'ha condemnat". "El que ha fet és qüestionar els Mossos", ha dit, i ha defensat les forces policials, "que s'han posat al mig per defensar la societat catalana". No ha comentat res, en canvi, i tampoc l'hi han preguntat, dels ferits pels agents de la policia, que, segons mostren desenes de vídeos a les xarxes, no agredien manifestants en actituds violentes.

Sánchez també s'ha preguntat "què significa sense condicions" en relació a la proposta de diàleg de Torra: "¿Fora del marc estatutari i constitucional?", s'ha qüestionat. I ha alertat la Generalitat i al Parlament que "qui trepitgi la frontera de la llei i la traspassi, es trobarà amb una resposta serena i ferma de l'Estat", en relació a les declaracions recents del Parlament reconeixent el dret a l'autodeterminació. Sánchez ha dit que comparteix amb els líders independentistes que hi ha un problema de democràcia, però "perquè hi ha responsables polítics que no reconeixen la legalitat estatutària i constitucional i contravenen sentències del Tribunal Constitucional", referint-se a la Generalitat. Ha insistit que "la sentència s'ha de complir", i ha descartat un cop més l'indult als presos polítics condemnats.

Sánchez ha apuntat que Colau i altres representants d'Unides Podem han defensat el referèndum per distanciar-se de Pablo Iglesias com a soci de govern, però no l'ha descartat de cara a un possible pacte de futur. "Jo sempre li he dit a Iglesias que hi ha coses que no els hi puc demanar perquè són impossibles", ha comentat en relació a la postura catalana. I ha dit que vol un govern "progressista, coherent, estable i fort".

Sánchez ha criticat la suposada moderació de Casado: "El que ha fet és deixar d'insultar-me i això no és moderació, és educació". "Moderació és no pactar amb l'extrema dreta", ha dit.

stats