Política espanyola

Ábalos descarta dimitir pel cas de les mascaretes

Sánchez, en canvi, ensenya el camí de sortida de l'exministre de Transports: "Serem implacables"

3 min
L'exministre de Transports, José Luís Ábalos, al Congrés dels Diputats.

MADRIDMentre la pressió sobre José Luís Ábalos creix, l'exministre de Transports reitera que, per ara, no pensa dimitir com a parlamentari al Congrés dels Diputats, ja que el cas de comissions irregulars en la compra de mascaretes durant la pandèmia des del ministeri de Transports no va dirigit contra ell sinó contra el seu exassessor, Koldo García. Ara bé, la decisió d'Ábalos hauria estat diferent si encara ara fos ministre: "Jo soc diputat ara, no soc ministre. Si això s'hagués produït quan jo era ministre, és evident que hauria d'haver dimitit. I en el moment", ha afirmat Ábalos en una entrevista a La Sexta aquest dissabte al matí. Ábalos ha recordat que ara mateix no forma part del govern espanyol i que en l'àmbit de les seves funcions com a diputat a la cambra baixa espanyola no té "cap responsabilitat", ha insistit.

Hores, abans, però, el secretari general del PSOE i president espanyol, Pedro Sánchez, ha ensenyat la porta de sortida com a parlamentari a l'exministre: "Vull reafirmar-me en el fet que la lluita contra la corrupció ha de ser implacable. Vingui d'on vingui, caigui qui caigui", ha dit Sánchez aquest dissabte durant la seva intervenció a l'acte d'obertura del consell de la Internacional Socialista que aquest cap de setmana es reuneix a Madrid. De fet, el divendres la número 2 del partit, María Jesús Montero, ja ho havia fet.

La corrupció no és una qüestió irrellevant per al president de l'executiu espanyol, que no ha dubtat a recordar que si avui el PSOE governa és, precisament, fruit de la moció de censura a Mariano Rajoy l'any 2018, després de la sentència del cas Gürtel. "Aquest és un govern que va néixer amb la necessitat de posar fi a la corrupció de l'antiga administració del Partit Popular i que ha fet de la seva exemplaritat i de l'exemplaritat la seva bandera. Una exemplaritat absoluta i total que no entén de colors", ha dit Sánchez. "Davant els qui emparaven la corrupció i expulsaven els qui la denunciaven, transparència absoluta. Qui la fa la paga. Així ha sigut aquests últims sis anys, i així seguirà sent els pròxims quatre [anys]", ha assegurat el president del govern espanyol enmig d'aplaudiments.

Tot i que en una entrevista aquest dissabte a El País, Ábalos es mostra a "disposició" del PSOE, l'exministre demana parlar-ne amb calma. Ábalos ha dit que no ha parlat ni parlarà amb el president espanyol i líder del partit, Pedro Sánchez: "Sé com pensa, què espera i sap que soc lleial". L'exministre de Transports ha ressaltat que l’acusació contra ell de moment només és "política i mediàtica, no pas judicial" i ha deixat clar que el que segur que no farà és dimitir per la pressió del PP: "Qui em demana l'escó? El PP? La dreta? L'hi haig de donar?", es pregunta l'exministre. "Cal pensar si això serveix per a alguna cosa o per aplanar la campanya de la dreta", afirma.

Denúncia del PP

El cas es va iniciar, precisament, amb una querella del PP de Madrid que denunciava irregularitats en contractes públics milionaris de l'any 2020, el primer any de pandèmia, licitats amb tràmit d'urgència i que esquitxaven els ministeris de Transports i d'Interior. Aquest dimecres Koldo García va ser detingut amb una vintena de persones més en una operació policial amb escorcolls arreu de l'Estat. El jutge ha aixecat el secret de sumari de la causa, que està oberta per delictes d'organització criminal, blanqueig i suborn, entre altres. El PP també ha avisat que demanarà personar-se en la causa.

Segons els investigadors, Koldo García va adquirir béns per valor d'1,5 milions d'euros entre el 2020 i el 2022, cinc mesos més tard que s'adjudiquessin les compravendes de mascaretes durant la pandèmia que el jutge investiga com una presumpta trama de corrupció. La Fiscalia Anticorrupció sospita que els diners que va fer servir per comprar-los provenen de comissions que podria haver cobrat per facilitar transaccions de diferents administracions (des d'empreses del ministeri de Transports, com Adif i Ports de l'Estat, fins als governs autonòmics de les Balears i les Canàries). En el cas de les Balears, el govern autonòmic va reclamar a l'empresa una part dels diners que va pagar, atès que la remesa de mascaretes no havia estat satisfactòria i el sumari del cas apunta que García va maniobrar per impedir-ho.

Segons ha pogut confirmar l'ARA, a les interlocutòries del jutge instructor del cas, Ismael Moreno, s'esmenta una conversa on se suggereix que García i Ábalos van demanar "favors" en la trama de cobrament de comissions il·legals per la compra de mascaretes per a diverses administracions, entre elles el ministeri de Transports. 

stats