CAMPANYA 23-J
Política 20/07/2023

Sánchez i Díaz defensen el seu 'ticket' davant Abascal i l'absent Feijóo

La candidata de Sumar protagonitza els enfrontaments més tensos amb el líder de Vox

4 min
Abascal, Díaz i Sánchez al plató de TVE

BarcelonaEls espanyols van poder veure ahir un debat estrany a la televisió pública, ja que hi faltava el candidat favorit a les eleccions del 23-J: Alberto Núñez Feijóo. Vist el debat, es fa difícil saber quin és exactament el guany de Feijóo. En canvi, els altres tres candidats van tenir una oportunitat d’or per exposar els seus arguments en prime time. Això sí, cadascú va jugar un paper diferent. El candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, va defensar sense manies el seu ticket amb Yolanda Díaz, a la qual va tractar amb guant blanc i a la qual es va referir diverses vegades com a “Yolanda”. En canvi, Díaz intentava no ser víctima de l’abraçada de l’ós i marcava distàncies amb el PSOE i, sobretot, va ser molt més contundent amb el cap de cartell de Vox, al qual sempre relacionava amb Feijóo. Santiago Abascal, finalment, va poder repetir el seus arguments ja coneguts i ho va aprofitar per llançar algun dard al candidat absent. “El PP coincideix molt més amb vostès que amb nosaltres”, va dir parlant de política econòmica.

Abascal, però, va patir la primera relliscada greu del debat quan va atacar el ticket progressista amb les aliances amb Bildu. “Vostès han aprovat amb Bildu coses tan importants com la reforma laboral”, va dir Abascal. “Bildu va votar el mateix que vostès, hi va votar en contra”, li va plantar cara la líder de Sumar, deixant en evidència el candidat ultra. I quan Abascal va qüestionar les dades de l’atur, Díaz també s’hi va tornar: “El seu discurs no és real: no es pot venir aquí així”.

Sánchez es va sentir especialment còmode atacant l’extrema dreta pel seu negacionisme climàtic. “Negar l’emergència climàtica és com negar que la Terra és rodona”, va dir. I es va centrar en assenyalar les conseqüències de les pactes PP-Vox a les comunitats autònomes i als ajuntaments: “Aquests pactes arrasen drets com els LGTBI+ i censuren la cultura”, va concloure. Tot i així, Sánchez va quedar en moltes parts del debat en un segon pla davant els cara a cara constants entre Díaz i Abascal.

Llei del ‘només sí és sí’

Abascal va intentar aprofitar el gran forat negre de l’esquerra en aquesta campanya, la llei del només sí és sí, però no se’n va acabar de sortir perquè el líder ultra va derivar cap al debat sobre què és una dona i els perills dels canvis de gènere. Díaz va contraatacar ensenyant una foto de dos diputats de Vox valencians amb un gran somriure durant un minut de silenci per l’assassinat d’una dona. “No s’enriguin més de nosaltres. Les dones d’aquest país no permetrem passos enrere, ja ho vam fer amb Gallardón”, li va advertir.

Díaz a Abascal: "Aquests són els seus diputats a València, rient en un minut de silenci d'una dona assassinada"

Sánchez ho va aprofitar per dirigir-se a càmera i afirmar, solemne: “Això és el que ha portat Vox a la política espanyola: odi, insults i mentides, i per això perdran les eleccions”. “Jo sé que hi ha molta gent que no està d’acord amb els pactes als quals han arribat amb el PP. I els espanyols ens hem de congregar per decidir si el 24-J ens volem despertar el 2023 o el 1973”, va afegir.

Política de pactes

Sánchez es guardava l’artilleria per al bloc sobre pactes. “Aquí falta el senyor Feijóo. Per què? Doncs perquè li fa vergonya comparèixer al costat del seu soci”, va etzibar. Abascal no va voler caure en la trampa. “Vostè va arribar al poder mentint a tots els espanyols”, va respondre.

Sánchez: “Aquí falta el senyor Feijóo. Per què? Doncs perquè li fa vergonya comparèixer al costat del seu soci”

“A mi no em dol dir que si puc governaré amb la senyora Díaz, amb la qual conjuntament hem batallat per tirar endavant 200 bones lleis”, va reafirmar. “Pedro, jo agraeixo el que dius però hem d’avançar més, hem de reduir la jornada laboral i millorar els salaris”, va respondre l’actual vicepresidenta, iniciant així un diàleg ple de confidències. “Jo estic d’acord amb la Yolanda, però tocant de peus a terra”, va insistir Sánchez. “Jo els hi tinc”, va replicar Díaz. “Ho sé, que et conec”, va concloure Sánchez. El candidat de Vox, com el presentador, va ironitzar amb aquesta familiaritat: “Segueixin parlant-se així”, va dir.

Catalunya i el 155

El president espanyol també va jugar la carta de Catalunya, on sap que es juga bona part de les seves possibilitats. “Vostès volen aplicar un 155 més dur, que provocaria problemes de convivència”, va afirmar. I Díaz va preguntar a Abascal per la foto de Feijóo amb el narco Marcial Dorado, però sense èxit.

En definitiva, el debat va permetre a tots els candidats col·locar els seus missatges gairebé sense interrupcions, al contrari que en el famós cara a cara, i en alguns moments Abascal es va poder presentar com l’alternativa al ticket Sánchez-Díaz. No hi va haver, però, cap cop d’efecte d’aquells que canvien el rumb d’una campanya. A això es podran agafar els estrategs del PP que van decidir que tenien més a perdre que guanyar participant en el debat. Però el cert és que si a l’absència se li suma l’inoportú pinçament a l’esquena que va patir, i que posa l’accent en el seu estat de forma davant d’un Sánchez atlètic, ahir hi havia motius per pensar que les pèrdues eren més grans que les inicialment previstes.

Més informació del 23-J

stats