Anàlisi
Política 23/11/2022

Sánchez i Ayuso marquen el pas dels retrets entre el PSIB i el PP

Mentre que els populars acusen Armengol de no desmarcar-se del president espanyol, els socialistes comparen Prohens amb la polèmica líder madrilenya i la deslliguen de Feijóo

2 min
Francina Armengol i Pedro Sánchez en un acte electoral

Palma"Les Balears pateixen dues vegades els efectes del sanchisme: la primera, amb Pedro Sánchez; i la segona, amb Francina Armengol, que ha decidit ser una presidenta lliurada al sanchisme". Així va parlar la secretària general del PP, Cuca Gamarra, de la presidenta del Govern a l'obertura de la conferència política que els populars balears varen fer el cap de setmana passat. De fet, l'assimilació d'Armengol amb Sánchez per part del PP balear és una tònica constant.

El Partit Popular considera que el president espanyol és "un llast" i intenta desgastar Armengol per aquesta via, definint-la fins i tot com "l'alumna més avantatjada" de Sánchez. I, durant les darreres setmanes, alguns fets han ajudat a marcar més aquest discurs: l'alineament d'Armengol amb Sánchez quant a la negativa d'abaixar impostos, en un moment en què Andalusia i la Comunitat de Madrid feien grans rebaixes fiscals, i el suport de la presidenta del Govern a l'eliminació del delicte de sedició per incloure en el Codi Penal el de desordres públics agreujats.

El degoteig de presidents autonòmics socialistes que anunciaven rebaixes fiscals –menys agressives que les dels líders del PP– jugaven en contra d'Armengol, un fet que se suma a la contrarietat d'aquests mateixos presidents –llevat de Ximo Puig– davant de l'eliminació del delicte de sedició. El castellà-manxec Emiliano García Page s'ha erigit en la veu del sector crític del PSOE, contrari a les aliances amb Unides Podem i els independentistes. Curiosament, però, sense l'aliança amb la formació morada no hi hauria un govern de coalició amb Pedro Sánchez al capdavant.

Marga Prohens, Isabel Díaz Ayuso i Eduardo Inda.

El discurs del PSIB és diferent. Com a reacció a la conferència política, el portaveu del partit i batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, va retreure que el president del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, "no ha parlat de les Balears perquè, en el fons, no confia en la seva candidata, Marga Prohens". Rodríguez emmarcava la líder del PP illenc en la versió més reaccionària i més allunyada del centre que ha tingut la formació a les Illes: l'etapa de José Ramón Bauzá. "No és més que una herència del Govern més incompetent que hem tingut a la història d'aquesta terra", remarcava el portaveu socialista.

Al contrari del que fa el PP, l'estratègia del PSIB no passa per comparar Prohens amb Feijóo, sinó amb el vers lliure dels populars, Isabel Díaz Ayuso, qui marca el pas de la política estatal del seu partit des de la presidència de la Comunitat de Madrid. Cal recordar que Prohens va arribar a la presidència popular illenca en ple onatge de popularitat d'Ayuso, i en termes econòmics tenen moltes similituds. Al Parlament balear són recurrents les referències a declaracions de la líder madrilenya, sobretot quan Ayuso va lloar el pla fiscal de Liz Truss al Regne Unit, que va fracassar en pocs dies. A més de retreure als populars que hagin optat per fórmules econòmiques neoliberals, el PSIB ha intentat treure profit de la vaga dels professionals sanitaris a Madrid per atacar el PP a les Balears, recordant les retallades del Govern Bauzá.

stats