Política 31/10/2019

Sánchez impulsa un decret per acabar amb la "república digital": "No hi haurà independència offline ni online"

El conseller Puigneró respon titllant la mesura de "cop d'estat digital" i d'"antidemocràtica"

Laia Forès / Germán Aranda / Ruth Pérez Castro
4 min
Sánchez en un acte polític a Viladecans

Madrid / BarcelonaEl govern espanyol en funcions del PSOE, a 10 dies de les eleccions generals, ha aprovat un decret llei per "posar punt i final" a la "república digital catalana". Si ahir se sabia que la Guàrdia Civil havia aconseguit que Microsoft bloquegés el Tsunami Democràtic qualificant-la d'"organització criminal", avui el consell de ministres ha donat llum verda al decret que pretén acabar amb el que l'executiu espanyol qualifica com a Estat paral·lel creat pel Govern. "No hi haurà independència online ni offline", ha sentenciat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una entrevista a Onda Cero.

Segons ha explicat, el decret servirà per garantir la seguretat digital i obligarà que tots els servidors d'internet que utilitzin les diferents administracions a Espanya –incloent-hi la Generalitat– estiguin localitzats a la Unió Europea i no en paradisos fiscals. Sánchez, ha assegurat que el sobiranisme ja ha patit "les conseqüències de la fortalesa de l'estat democràtic", però ha insistit a buscar "reductes" on encara hi hauria "llacunes legals". El decret entrarà en vigor dimarts.

Es tracta, segons Sánchez, d’evitar un “ús espuri” de les dades: “Com tenim la intuïció que està fent la Generalitat”, ha dit.

La vicepresidenta en funcions del govern, Carmen Calvo, ha defensat la urgència del reial decret degut a la necessitat de "protegir el procés electoral", però no ha volgut entrar en detall sobre quines són les "amenaces per a la seguretat" contra les quals es vol protegir el govern espanyol. Malgrat Calvo no ha dit tampoc si la Generalitat té dominis en "paradisos digitals", fonts de Moncloa han confirmat després que sí que existeixen. Lluitar contra eines com Identicat per tal que el DNI sigui "la única forma possible d'identificació" és un altre dels serveix també per entitats privades i no només per l'anomenada "república digital".

El decret llei, avalat per la llei 36/2015 de seguretat nacional, permetrà actuar contra les pàgines que incompleixin les normes relatives a la documentació nacional d'identitat com eina de caràcter "exclusiu i excloent", l'identitat electrònica davant les administracions públiques, la ubicació de les bases de dades cedits a administracions públiques, a les dades que obren en aquest poder, contractació pública i al sector de les telecomunicacions.

El primer capítol del decret vol blindar el D.N.I per impedir que hi hagi altres eines, com Identicat, que puguin intentar competir com a document oficial d'identitat. El segon episodi es centra en la ubicació de les bases de dades i dades cedits a altres administracions públiques, amb la finalitat de garantir "la seguretat pública" tant pel que fa les administracions que cedeixen aquestes dades com en el tracte de les dades personals. El capítol tres es refereix a la contractació pública, per tal que els contractistes no facin servir de manera inadequada "l'ingent volum de dades personals" amb els quals treballen.

Puigneró titlla el decret de "cop d'estat digital"

Mentre l'executiu estatal ha anunciat el decret per enderrocar la "república catalana", des del Govern han qualificat la iniciativa de "cop d'estat digital". El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha respost al revés del govern espanyol i ha entès la mesura com una mostra de la "deriva antidemocràtica" que ha adoptat el PSOE. "Sánchez ha desconnectat no tan sols de Catalunya, sinó del progrés social i digital del segle XXI", ha reflexionat Puigneró.

Tanmateix, el titular de Polítiques Digitals no ha volgut concretar si la Generalitat compta amb servidors fora de la Unió Europea, tot i que creu que el decret llei "podria ser la ingerència més greu" en les competències del Govern dels últims anys. "Assistim a una prova descarnada de la deriva antidemocràtica en la qual ha entrat el govern del PSOE", ha insistit Puigneró, que ha tillat la iniciativa de "155 digital". Així, el conseller ha denunciat que la Moncloa hagi actuat "preventivament", ja que el projecte d'identitat digital del seu departament, ha assegurat, està encara en fase preliminar.

El PP, a favor

La idea ha agradat al PP. El líder dels conservadors, Pablo Casado, ha assegurat al Fòrum ABC que ell i Sánchez acabaran coincidint: “Al final tindrem telepatia”, ha dit. Durant l'acte, Casado ha defensat que cal tipificar el delicte de “rebel·lió impròpia” perquè “la naturalesa dels cops d’estat ha variat molt des del 23-F”, i “el següent pot ser digital”. En tot cas, Casado ha retret al president espanyol en funcions que no s’ocupi primer de la “violència” als carrers de Catalunya en comptes d’intentar evitar el que podria passar d’aquí mesos o anys. “Crec que el govern està desbordat, sobrepassat, i està perdent el pols amb l’independentisme”, ha afirmat.

Majoria social independentista

Pedro Sánchez, sempre que parla del Procés subratlla que, segons el seu criteri, els independentistes tenen majoria parlamentària a Catalunya però no social. Amb aquest argument justifica sovint les seves crítiques al Govern. Sánchez, però, ha assegurat aquest dijous que si arriba un moment que a la societat catalana hi ha més independentistes que no independentistes, per a ell “no canvia res”.

Per al líder del PSOE, que exhibeix una posició dura amb Catalunya de cara al 10-N, "cal treballar per fer que el nombre d'independentistes es redueixi". "Les primeres víctimes de l'independentisme són els catalans", ha assegurat. Sánchez ho ha dit en una entrevista a Onda Cero, la mateixa en què ha anunciat el decret llei que ha aprovat aquest dijous el consell de ministres per acabar amb la "república digital" catalana.

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha carregat contra Sánchez per haver dit que una majoria d'independentistes no canviaria res: "Sánchez ja ha resolt el dilema entre les seves conviccions nacionals i les seves conviccions democràtiques. Primer Espanya, després la democràcia", ha dit en un tuit.

Sánchez ja ha resolt el dilema entre les seves conviccions nacionals i les seves conviccions democràtiques. Primer Espanya, després la democràcia.https://t.co/hRTi6XcCba

— Roger Torrent 🎗 (@rogertorrent) October 31, 2019

stats