Sánchez accelera el relleu de Susana Díaz al capdavant del PSOE andalús després del fracàs a Madrid

L'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, s'enfrontarà a l'expresidenta andalusa en les primàries que se celebraran al juny

3 min
La líder dels socialistes andalusos, Susana Díaz, en una imatge d'arxiu.

MadridDesprés del fracàs en les eleccions de Madrid, Pedro Sánchez obre un altre meló que té pendent des de fa dos anys: el relleu de Susana Díaz –contra la seva voluntat– al capdavant del PSOE andalús (PSOE-A). En un moment en què les eleccions se succeeixen de manera frenètica en el panorama espanyol i gairebé cap legislatura dura quatre anys, el president espanyol i secretari general del PSOE tem que el PP, crescut pels bons resultats d'Isabel Díaz Ayuso, convoqui aviat eleccions anticipades a Andalusia. No en va la presidenta madrilenya va recomanar a la resta de barons seguir el seu model als seus territoris. Per això Ferraz ha decidit forçar la màquina i esmenar el calendari que tenia preparat Díaz per preparar-se per a les pròximes eleccions, previstes per a l'any que ve, el 2022. Si bé els càlculs de l'expresidenta andalusa i presidenta durant un temps de la gestora socialista que va desbancar Sánchez passaven per convocar un congrés a la tardor i llavors celebrar primàries, la direcció del PSOE l'ha forçat a convocar-les ja aquest mateix juny.

Díaz ha anunciat amb resignació, en una declaració plena de crítiques, la decisió d'avançar les primàries, poques hores abans que ho imposés l'executiva federal del partit. "Em presentaré i espero que el procés sigui net i sense empentes", ha assenyalat en roda de premsa, en què ha censurat que s'hagi assabentat de la decisió de Sánchez de forçar ja la celebració de primàries a través d'un mitjà de comunicació. De fet, ha detallat que va enviar un missatge dimecres al matí al secretari general del PSOE i president del govern espanyol i no en va obtenir resposta, i que a la tarda va trucar-li el secretari d'organització i ministre de Transports, José Luis Ábalos, però que en cap cas li va parlar de la convocatòria de primàries a Andalusia.

Però tot el pla de Ferraz ja està en marxa. Minuts després que Díaz anunciés que es tornarà a presentar a la reelecció com a secretària general del PSOE-A, l'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, ha confirmat que també ho farà. Era el favorit de la direcció estatal socialista i, de fet, ha fet l'anunci després de reunir-se amb la ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero, una de les opcions que havien sonat en les travesses com a possible candidata en les eleccions andaluses. Espadas s'ha ofert per liderar un projecte "revulsiu" per al PSOE-A i ha demanat no enfrontar-se entre companys durant el procés de primàries, sinó fer un "debat d'idees i de propostes".

L'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, aspirant a liderar el PSOE andalús.

Díaz ha criticat justament que amb l'avançament de les primàries el que es busca és anteposar les cares a les idees, i ha lamentat que durant massa temps s'hagi fet "soroll" internament entorpint la tasca parlamentària dels socialistes andalusos. De fet, ha recordat que l'última paraula l'han de tenir els afiliats. L'expresidenta andalusa es troba ara en una situació del tot inversa a la del 2017, quan la gestora que va desbancar Sánchez va convocar unes primàries que la líder andalusa confiava guanyar perquè tenia tota la vella guàrdia fent-li campanya. Llavors l'actual president espanyol se'n va sortir gràcies al suport de la militància. Ara és l'únic que li queda, en part, a Díaz, que ha assegurat que les seves aspiracions ara mateix només passen per Andalusia però que ha aprofitat l'ocasió per demanar a Madrid que faci "autocrítica" pels mals resultats a Madrid.

stats