Política 10/09/2020

Tots els partits menys el PSIB celebren que el decret dels romanents hagi fracassat

El PP balear demana que se suspengui la llei Montoro, aprovada pels populars i que reté els superàvits municipals per "aprofitar els estalvis"

K. O.
2 min
L'Ajuntament de Llubí abaixa la pressió fiscal sobre els immobles.

PalmaTots els partits balears menys el PSIB han celebrat aquest dijous que el reial decret sobre els romanents no hagi tirat endavant al Congrés. La proposta ha indignat els ajuntaments les darreres setmanes perquè preveia que cedissin els seus superàvits a l'Estat a canvi de rebre ajudes.

El diputat del PP Antoni Costa ha dit en una roda de premsa després de la Junta de Portaveus que aquest dijous s'ha produït un "correctiu polític" contra la "supèrbia" del president espanyol, Pedro Sánchez. "És una vergonya que volguessin "expropiar" els estalvis dels ajuntaments i "celebram que la proposta hagi fracassat", ha comentat. A més, ha demanat que se suspengui la Llei d'estabilitat pressupostària, coneguda popularment com a llei Montoro perquè va ser aprovada pel ministre del PP, Cristóbal Montoro durant el govern de Mariano Rajoy. "Ara toca aprofitar els estalvis per combatre la crisi del coronavirus", ha conclòs.

La portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha criticat la proposta de Costa perquè la considera "cínica". La socialista ha recordat que el decret llei de romanents era una solució legal per alliberar els doblers municipals retinguts a causa de la normativa aprovada pel PP. Cano ha afirmat que tots els ciutadans espanyols "han perdut" la votació per incorporar "molts recursos per sortir d'aquesta situació". A més, ha reiterat que la proposta de cedir els romanents era opcional.

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha apuntat que "estam molt contents" perquè "ens semblava un despropòsit" i un "atac" contra els ajuntaments. El diputat sobiranista ha considerat que el fracàs del decret obliga el govern espanyol a "parlar" amb altres actors com els consistoris. La diputada d'Unides Podem Esperança Sans ha lamentat que el Ministeri d'Hisenda no volgués negociar més la proposta i ha dit que la seva formació sempre ha defensat que es derogui la llei Montoro. També ha criticat que el PP és culpable que "estiguem en aquesta situació".

La secretària autonòmica d'Acció Institucional de Ciutadans i diputada al Parlament balear, Patricia Guasp, ha declarat que el govern espanyol ha quedat tot sol i que per demanar unitat cal practicar el "consens". El partit demana una reunió amb el president espanyol per cercar un acord perquè els consistoris "necessiten" invertir els superàvits.

El president d'El Pi, Antoni Amengual, s'ha mostrat satisfet per la "victòria del poder municipal" davant el govern de Sánchez, segons ha explicat en una nota de premsa. El regionalista ha reiterat que els ajuntaments "són sobirans" i que el decret només cercava "confiscar" els doblers dels mallorquins. D'altra banda, Vox no ha fet cap declaració sobre el reial decret però la formació ha votat en contra al Congrés i va rebutjar la proposta al Consell de Mallorca.

stats