Política 05/10/2018

Rodríguez encara es desentén de la corrupció de Matas

L’exconseller d’Interior diu que els projectes ficticis d’Over Marketing “varen aparèixer” a la seva taula

Carles Tudurí
3 min
José María Rodríguez als jutjats aquest divendres.

PalmaL’exconseller d’Interior i exdelegat del govern José María Rodríguez va negar ahir que Jaume Matas li donàs instruccions per contractar l’empresa Over Marketing, que va fer campanyes electorals per al Partit Popular cobrant de manera irregular. Tot i que l’expresident Matas va reconèixer aquesta setmana en el judici que havia pressionat el seu Govern perquè contractàs Over, Rodríguez va assegurar que els projectes dels treballs ficticis que Interior va pagar a l’empresa varen “aparèixer” damunt la seva taula.

Rodríguez va negar en diverses ocasions haver-se reunit “directament” amb el propietari d’Over, Daniel Mercado, a qui va conèixer quan el president Matas el va presentar en una reunió del PP. “Ni tan sols hi he parlat per telèfon”, va declarar, i va afirmar que no “despatxava” amb Mercado. Va afegir que tampoc va intervenir en el disseny de la campanya del seu partit i que no prenia decisions econòmiques.

A més, va negar de manera contundent que pagàs en negre una factura a l’empresa i va dir que desconeixia si Mercado, que havia declarat que li va pagar de manera irregular, tenia algun motiu per estar enfadat amb ell. També va indicar que “Mercado no em va reclamar mai cap pagament”, perquè ell no s’ocupava d’assumptes econòmics dins el partit.

Davant el tribunal, va assegurar que no va rebre mai la targeta de Mercado que li va mostrar la Fiscalia en la qual li agraïa la gestió feta en la instrumentalització d’un pagament, i va recordar que aquesta no era la seva funció. “Es veu que escriu molt i té molta imaginació”, va dir en referència a Mercado.

Pel que fa als projectes que varen ser contractats i pagats per la seva conselleria i que no es varen realitzar, va declarar en primera instància que “varen aparèixer a la meva taula”, tot i que una mica més tard va assegurar que li varen ser entregats en mà per la seva secretària, juntament amb altres propostes que no es varen contractar. En concret, es varen pagar factures pel disseny d’una acció publicitària de la policia turística que no es va arribar a dur a terme.

Va explicar que no sabia que aquests projectes eren d’una empresa del grup Over Marketing i que havia dit a un director general “si t’agrada el projecte, contracta’l amb contracte menor”.

Rodríguez està acusat per delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, falsedat en document públic i frau a l’administració. A més a més dels cinc anys i nou mesos de presó, podria ser inhabilitat durant nou anys.

Una setmana de judici

El judici es va iniciar dilluns amb la declaració de Matas. Dimarts, el propietari d’Over Marketing, Daniel Mercado, va afirmar que Rodríguez coneixia els pagaments en negre que també es varen fer per finançar de manera il·legal el Partit Popular. “En aquella època no crec que Areal fes res sense comentar-ho abans amb Rodríguez”. El nom del cunyat de Jaume Matas, Fernando Areal, exgerent del PP, també va sorgir reiteradament durant l’interrogatori, ja que “una sola vegada al principi de la campanya li va pagar en negre, posteriorment el tracte va ser amb Fernando Areal”, va declarar.

Rodríguez ha mantingut la seva innocència durant els sis anys que ha durat la instrucció del cas i ha destacat que no va donar un tracte de favor a l’empresa de Mercado. Matas, que no el va acusar directament, va dir que els pagaments en negre els havia fet Areal.

Tres dels acusats per aquest cas, l’expresident Jaume Matas, la seva cunyada Encarnación Padilla i Daniel Mercado, ja han reconegut els fets i han arribat a un pacte amb la Fiscalia per pagar una multa i la indemnització per responsabilitat civil que se’ls sol·licitava.

En canvi, uns altres tres acusats, l’exsenador Rodríguez, l’exsecretària tècnica d’Interior María Luisa de Miguel i l’excap de Comunicació de Sanitat, Marisa Duran, s’han declarat innocents.

stats