Política 29/04/2019

Els resultats electorals a les Balears, municipi per municipi en mapes interactius

El PSOE ha estat el partit vencedor al Congrés a tots els municipis de Menorca i Formentera i a la majoria de Mallorca i Eivissa

Enric Borràs
3 min

PalmaAnalitzant els resultats de les eleccions al Congrés del 28-A municipi per municipi, es pot comprovar que les Illes Balears s'han tenyit del vermell del PSOE, sobretot Menorca i Formentera, on els socialistes han estat els partits més votats a tots els municipis, tal com podeu comprovar al primer mapa interactiu. A Eivissa i sobretot a Mallorca queden alguns municipis on el PP ha estat la candidatura més votada, i a Mallorca hi ha l'únic poble de les Balears on no ha guanyat cap dels dos grans partits estatals: Llubí, on ha vençut la candidatura de Veus Progressistes.

Si deixau el cursor damunt de qualsevol municipi veureu el percentatge de vot que hi ha aconseguit cadascun dels principals partits que s'han presentat a les eleccions. Tot seguit trobareu, per analitzar més detalladament els resultats de cada formació, un mapa d'intensitat de cada una que permet veure d'un sol cop d'ull en quines poblacions ha aconseguit més percentatge de vot.

Percentatge de vot del PSOE per municipis

Els socialistes han aconseguit un resultat destacable a tot l'Arxipèlag, especialment a la badia de Palma, i més encara a poblacions com Calvià, Alaró, Capdepera, Maó i Sant Antoni de Portmany, on el PSOE ha vorejat o superat el 30% dels sufragis.

Percentatge de vot de Podem per municipis

Cal destacar els bons resultats de Podem a Menorca, Eivissa i Formentera, on a la majoria de municipis la formació s'ha acostat o ha superat el 20% dels vots. A Mallorca també ha aconseguit bons resultats a Palma, però encara és més significatiu el percentatge de vot assolit, per exemple, a Esporles, tradicionalment un feu ecosobiranista, on ha arribat al 21,55% dels sufragis.

Percentatge de vot de Ciutadans per municipis

El feu de Ciutadans ha estat, clarament, la badia de Palma, on ha vorejat el 20% dels sufragis. En canvi, els resultats del partit taronja a l'interior de l'illa han estat molt més magres. A Menorca també ha assolit xifres properes al 18% tant a Maó com a Ciutadella.

Percentatge de vot del PP per municipis

La davallada dels populars s'ha fet notar especialment a la badia de Palma, on han aconseguit devers un 15% dels vots. El partit conservador ha mantingut més força a la franja central de Mallorca i a l'extrem oriental d'Eivissa.

Percentatge de vot de Vox per municipis

El partit d'extrema dreta és marginal a Menorca, però en canvi ha aconseguit uns resultats per sobre de la mitjana de l'Arxipèlag a la badia de Palma -un dels llocs on s'ha notat més la davallada del PP, o sigui, on li ha fet més mal conjuntament amb Ciutadans-. A més, a Inca i Escorca Vox ha superat el 15% dels sufragis.

Percentatge de vot de Veus Progressistes per municipis

Els pitjors resultats de Veus Progressistes han estat a Eivissa i a la badia de Palma. En canvi, la coalició ecosobiranista ha aconseguit resultats propers al 15% en poblacions del centre i l'Est de Mallorca i a Llubí, un ha estat la formació més votada, ha superat el 22%. A Esporles, el poble del candidat de MÉS al Parlament, Miquel Ensenyat, Veus Sobiranistes ha superat el 15% dels sufragis.

Percentatge de vot d'El Pi per municipis

Els resultats d'El Pi ha Menorca, Eivissa, Formentera i la badia de Palma han estat inferiors al 2%. En canvi, els regionalistes s'han fet forts al centre de Mallorca, on en diverses poblacions han superat el 10% dels sufragis malgrat que tenien molt poques possibilitats d'aconseguir cap representant al Congrés, i han obtingut bons resultats també al Nord-Est de l'illa.

Percentatge de vot del PACMA per municipis

El baix percentatge de vot dels animalistes fa molt difícil identificar variacions geogràfiques significatives.

stats