Política 02/06/2019

Joan Carles I es retira de la vida pública cinc anys després d'abdicar

Amb caràcter privat, presidirà a la plaça de toros d'Aranjuez una corrida en homenatge a la seva mare

Ara / Agències
3 min
Joan Carles I , juntament amb el torero valencià Enrique Ponce, la setmana passada a Las Ventas

BarcelonaEl Palau de la Zarzuela anunciava dilluns a la tarda en un breu comunicat que el rei Joan Carles I abandonaria completament la vida institucional el dia 2 de juny, just cinc anys després de la seva abdicació. Una decisió, explicaven des de la Casa del Rei, que l’emèrit havia pres 'motu proprio' i que havia comunicat al seu fill, el rei Felip VI, a través d’una carta.

Avui, doncs, Joan Carles completa la seva retirada. No hi ha cap acte de caràcter oficial convocat amb motiu d'aquest punt i a part en la seva vida, però, amb caràcter privat, presidirà aquesta tarda a la plaça de toros de la localitat madrilenya d'Aranjuez una corrida en homenatge a la seva mare.

Tot i que és habitual la seva assistència als espectacles taurins i tenia confirmada la seva presència al d'Aranjuez des de fa temps, el fet que coincideixi amb el dia escollit per a la seva retirada de la vida institucional li atorga un especial simbolisme.

La retirada definitiva del rei emèrit deixa algunes incògnites per part de la Zarzuela, que en el seu sintètic comunicat no aclaria alguns aspectes. Per exemple, no abordava quin serà a partir d’ara el paper de la reina emèrita, que té 80 anys. La institució no concretava si la retirada de Joan Carles anirà lligada al destí de la seva esposa, que a Espanya només és consort. És a dir, no aclaria si Sofia de Grècia podrà continuar exercint institucionalment com a emèrita a la casa reial que encapçala el seu fill.

L’enigma de la retribució

El text de la Zarzuela tampoc abordava si el rei emèrit deixarà d’ingressar –o si se li retallarà– l’assignació pressupostària que Felip VI ha mantingut als monarques durant aquests últims cinc anys com a emèrits, i que el 2018 va augmentar en un 1,5%. En el cas de Joan Carles, la quantitat percebuda actualment al cap de l’any és de 194.232 euros bruts, que equivalen a un 80% del que cobra el seu fill com a cap d’estat en plenes funcions. El de la reina Sofia és de 109.260 euros, un 45% del total que rep Felip. Es tracta d’una quantitat molt pròxima a la de Letícia, a qui s'assigna com a consort una quantitat de 133.530 euros, un 55% de la retribució en diners públics que rep el seu marit.

Amb tot, l’activitat de Joan Carles com a rei haurà quedat segellada en un acte el 17 de maig al monestir d’El Escorial amb motiu del lliurament de la segona edició del Premi Ordes Espanyols. Allà va dirigir, si no hi ha cap gest improvisat, el que probablement van ser les seves últimes paraules en un acte oficial. “Us agraeixo de cor l’afecte amb què m’heu rebut i sapigueu que podeu comptar sempre amb el meu suport i proximitat”, va afirmar el rei davant dels assistents, majoritàriament militars i nobles, tal com recollia l’agència Efe.

El 22 de maig el rei emèrit va fer una aparició pública, però no oficial, a la plaça de toros de Las Ventas per presenciar una corrida de toros de la Feria de San Isidro, a la qual va assistir amb la seva filla, la infanta Helena. Aquell dia el monarca va aparèixer amb dos apòsits. No obstant, des de palau no van voler donar cap explicació sobre la qüestió. Sí que van informar, en canvi, quan va aparèixer amb un hematoma, el 22 de març, també als toros, que el rei havia patit un vessament provocat per una lleu intervenció a què s’havia sotmès dies abans per treure-li una taca a la pell.

La retirada de Joan Carles allunya el rei emèrit de la família reial pel que fa a la seva faceta oficial. No obstant, no es descarta que segueixi fent aparicions públiques sempre adscrites a la seva vida personal. Previsiblement, lligades a la gastronomia i a la tauromàquia.

stats