Política 28/09/2020

Campo admet que es va impedir que el rei viatgés a Barcelona per la proximitat de l'1-O i la sentència de Torra

El ministre de Justícia diu que van instar Lesmes a ajornar l'acte i que s'hi va negar

Ara
3 min
Campo admet que es va impedir que el rei viatgés a Barcelona per la proximitat de l'1-O i la sentència de Torra

BarcelonaEl ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha admès aquest dilluns que es va impedir que Felip VI viatgés divendres passat al lliurament de despatxos als nous jutges a Barcelona per la proximitat de l'1 d'octubre en el tercer aniversari del referèndum i per la imminent sentència sobre la inhabilitació del president Quim Torra. En una entrevista a RNE, Campo ha reconegut que l'executiu espanyol no només buscava vetllar per la "seguretat" del monarca, sinó que a més tenia la intenció de "vetllar per la convivència" a Catalunya.

És per això, ha continuat el titular de Justícia, que el govern de Pedro Sánchez va instar el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, a posposar la celebració de l'acte. "Si es podia fer uns dies després ... ¿per què havíem de generar una tensió?", s'ha preguntat, per després assegurar que el mateix Lesmes va rebutjar l'ajornament.

En aquest context, Campo ha deixat clar que no hi ha "cap frontisme amb la casa reial", i que l'únic que ha existit són "una sèrie d'actuacions" per part del govern espanyol davant les raons que "desaconsellaven la presència" de Felip VI a la capital catalana.

Amb tot, el ministre de Justícia no ha volgut concloure directament que la polèmica generada al voltant de l'absència del rei sigui "imputable a Lesmes" per no accedir a l'ajornament del lliurament de despatxos. "Amb una certa normalitat es va demanar si es podria traslladar a una data posterior i el president Lesmes tenia la competència i ho ha fet", ha afegit.

Asens reclama la sortida de Lesmes

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, en canvi, ha assegurat que és un "atemptat a la Constitució que un president amb el mandat caducat des de fa dos anys, estigui ocupant de manera il·legítima el càrrec i impedint-ne la renovació, amb el consentiment del PP". En una entrevista a TVE, Asens s'ha referit directament a Lesmes i ha afirmat que la renovació prevista de dimecres no s'hauria de fer d'aquesta forma i ha acusat la dreta de "sobreactuar" i posar el "focus" en les declaracions de Pablo Iglesias i Alberto Garzón "perquè oblidem el que és important, que és el que passarà dimecres". També ha dit que estan "utilitzant el rei" com una estratègia de "distracció".

Per justificar l'excepcionalitat de l'acte, Campo ha recordat que només hi van acudir vuit vocals del CGPJ i no els 20 que hi havien d'haver assistit. "No hi havia cap membre de la sala de govern, van faltar 20 alumnes, dels 17 presidents de Tribunals Superiors de Justícia només n'hi va ser un... No va ser convidada la consellera de Justícia de Catalunya... Tot ha sigut una mica estrany. Però tampoc cal hiperbolitzar, perquè generem tensions", ha reblat.

Segons Campo, la gestió d'aquest assumpte "es podria haver fet millor", encara que ha afirmat que "hi ha vegades que tant és" com s'expliquin les decisions que adopta el govern espanyol. "Jo ja tinc la meva decisió i no permetré que la realitat em faci malbé un bon titular", ha lamentat, per després afegir: "Hi ha vegades que interessa posar aquests problemes per dissipar-ne d'altres".

Casado diu que Sánchez és un "covard" per no defensar el rei dels "atacs" de Podem

El president del PP, Pablo Casado, ha acusat el president del govern espanyol de "covard" per no "donar la cara" i defensar el rei Felip VI i haver "callat" davant les "declaracions incendiàries" dels ministres Iglesias i Garzón. "Tots els espanyols vam votar fa 40 anys que hi hagués una monarquia parlamentària, i a qui no han votat els espanyols per estar al govern és a Garzón i Iglesias", ha etzibat en una entrevista a 'Onda Cero', on ha retret que Pedro Sánchez porti "tres dies sense defensar" el monarca.

stats