Crisi de la monarquia

El rei emèrit ja no tributarà a Espanya

Joan Carles I pagarà els seus impostos als Emirats Àrabs Units

2 min
Joan Carles I, al veler Bribon, a Sanxenxo

MadridEl rei emèrit, Joan Carles I, ha perdut la condició de resident a Espanya i, per tant, pagarà a partir d'ara els seus impostos als Emirats Àrabs Units, segons ha avançat El Mundo i ha pogut confirmar l'ARA. Fonts de la Hisenda espanyola assenyalen que Joan Carles I ja no compleix amb el que disposen els articles 8, 9 i 10 de la llei de l'IRPF, que estableixen que per ser resident a Espanya cal ser-hi almenys durant 183 dies a l'any. Joan Carles I va comunicar ara fa un any en una nota feta pública per la Zarzuela la seva intenció d'establir la seva residència permanent a Abu Dhabi, la capital dels Emirats, on viu des de l'agost del 2020. I de la mateixa manera va informar Hisenda.

Segons El Mundo, l'excap d'estat va enviar una carta a l'Agència Tributària per deixar clar que "ja no radica a Espanya el nucli principal o la base de les seves activitats i interessos econòmics, tal com estableix la normativa espanyola per atorgar la residència fiscal a un ciutadà, i es converteix a tots els efectes en contribuent dels Emirats Àrabs Units". Aquesta comunicació s'hauria fet de cara a la campanya de la renda del 2022, la primera que presentarà al país del Golf. Tot això després que la Fiscalia arxivés les investigacions per possible delicte fiscal (ja que era inviolable en el temps en què es van cometre les irregularitats) i que Hisenda donés per bones les dues regularitzacions extraordinàries per valor de més de cinc milions d'euros.

Curiosament, la llei fiscal estableix que en els casos de personal diplomàtic o funcionaris públics que treballen a l'estranger sí que se'ls manté la condició de residents fiscals espanyols, de manera que si Joan Carles I mantingués algun tipus de rol oficial es podria haver acollit a aquest dret i continuar pagant impostos a Espanya. O com a mínim pagar-los als dos països mitjançant un conveni de doble imposició (CDI) com el que hi ha en vigor entre Espanya i els Emirats Àrabs.

Ara, però, Joan Carles I tributarà en un país on no existeix l'impost sobre la renda ni tampoc es paguen impostos al rendiment del capital, de manera que podrà gaudir de tot el seu patrimoni acumulat durant els anys de regnat sense haver de fer cap contribució a les arques públiques. Aquest va ser un dels motius principals, juntament amb la seva amistat amb la família reial del país, pels quals Joan Carles I va triar els Emirats Àrabs per instal·lar-s'hi després que el rei Felip VI l'obligués a abandonar Espanya a causa dels diferents escàndols que l'assetjaven.

stats