Política 19/10/2018

La mesa tomba les peticions de PSC i Cs perquè els vots dels diputats suspesos no siguin vàlids a les comissions

Defensen que el vot ponderat s'ha de fer amb les majories sorgides del 21-D

Anna Mascaró
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, durant el ple del 5 d’abril passat a l’hemicicle de la cambra catalana.

BarcelonaLa mesa del Parlament rebutja per majoria les peticions de reconsideració que PSC i Ciutadans van presentar contra la decisió de JxCat i ERC de fer computar els vots dels diputats processats a les comissions, segons informen fonts d'ERC i de Cs. Això seria així només en cas d'empat entre diversos grups. La decisió, però, demostra que els grups parlamentaris continuen, mesos després de la constitució de la cambra, lluny de qualsevol posició comuna sobre el tema.

També JxCat i ERC han mantingut discrepàncies sobre la manera d'abordar la suspensió dels processats pel Tribunal Suprem, unes tibantors que fa unes setmanes van arribar al punt de fer trontollar el Govern. Fa una setmana que els vots de Carles Puigdemont i els diputats presos del seu grup (Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull) no són vàlids als plens (la qual cosa deixa els independentistes amb 61 vots comptant els de la CUP), però tot i això els principals partits independentistes es resisteixen a donar per suspesos els seus diputats. És per això que van decidir que els seus vots sí que comptarien a les comissions, però només en cas d'empat.

Basen la decisió en l'article 102.2 del reglament, que estableix que en cas d'empat en una votació en comissió es ponderarà el nombre de vots de què disposa cada grup en el ple, i compten les majories del 21-D per fer-ho.

L'oposició està en contra d'aquesta decisió. Ciutadans ja va anunciar dimarts que desobeirà en les sis comissions parlamentàries que presideix. Per acatar les "resolucions judicials", els diputats de Cs elevaran la decisió sobre el vot dels processats a la mesa, que previsiblement els acabarà fent comptar i, per tant, l'oposició dels taronges a la decisió no tindrà més efectes. Aquest matí, la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha justificat el posicionament reivindicant el reglament del Parlament: "S'ha de votar amb els vots disponibles que té cada grup parlamentari". Ha dit: "Som favorables a l'aplicació del reglament, i no a la utilització del reglament per part dels partits separatistes".

stats