RELLEU AL PARTIT CONSERVADOR
Política 30/06/2018

La recepta “liberal” de Bauzá per reconduir el PP

J. Ribas
2 min
Bauzá arriba a l’acte de Soraya Sáenz de Santamaría a Palma. / ISAAC BUJ

PalmaL’expresident José Ramón Bauzá no és candidat a presidir el PP estatal.Es va descartar després d’haver sondejat aquesta possibilitat. A la fi, Bauzá va optar per elaborar un document “ideològic” amb els postulats de “l’ala liberal” del partit.

La representació del corrent en el qual està treballant l’expresident podria servir-li per pactar amb aquell candidat a la presidència conservadora que assumís les tesis que proposa i integrar-se en la seva candidatura. En qualsevol cas, sembla clar que el senador intentarà mantenir un paper mínimament rellevant en el PartitPopular i, per això, ha elaborat, juntament amb el regidor madrileny Percival Manglano, un document de gairebé 80 pàgines sobre allò que ha de fer i quines posicions ha d’adoptar el Partit Popular.

Espanyolista i neoliberal

La proposta de Bauzá i Manglano tracta d’alguns temes de funcionament intern i d’organització del partit, però centra les propostes ideològiques en dos aspectes. Per una banda, en la defensa de la unitat d’Espanya i la “lluita contra els nacionalismes” i, per una altra, en qüestions econòmiques i socials com ara la privatització dels serveis públics, les rebaixes fiscals o un model educatiu “lliure de dogmes socialistes”.

Bauzá vol intervenir i controlar des de l’Estat les finances dels ajuntaments i les comunitats, vol implantar una inspecció educativa única a tot l’Estat que vigili casos “d’adoctrinament”, que les autonomies no puguin decidir sobre els seus currículums educatius i pretén fer una “clarificació competencial” que rebaixi el pes de les comunitats autònomes i reforci el del Senat.

A més, Bauzá vol posar fi a la Llei de memòria històrica i recomana la privatització i la venda d’actius de les administracions públiques, com ara edificis. També vol revisar les subvencions i reduir-les. De fet, l’expresident i Manglano proposen uns “pressupostos de base zero”. Això significa tancar totes les partides preestablertes de despesa pública i, en teoria, fer desaparèixer el dèficit públic en un sol exercici pressupostari per mitjà de retallades dràstiques. Dins l’ampli ventall de mesures neoliberals, hi trobam també la liberalització d’alguns àmbits com els horaris comercials o l’oferta educativa, en què passaria a guanyar pes l’ensenyament privat.

Per últim, el document de regeneració “liberal” del PP també dedica un apartat al funcionament intern del partit: vol tornar a reconnectar amb la FAES o substituir-la per una altra fundació, crear una intranet per als militants i certificar el currículum de tots els afiliats.

stats