ENTREVISTA
Política 04/10/2020

Raül Romeva: “Estic segur que les pròximes eleccions aniran de més coses que d’independència”

Entrevista a l'exconseller d’Afers Exteriors de la Generalitat

Quim Bertomeu / Gerard Pruna
3 min
Raül Romeva: “Estic segur que les pròximes eleccions aniran de més coses que d’independència”

BarcelonaAmb la incògnita de si recuperarà el tercer grau, l’exconseller Raül Romeva dedica la majoria del seu temps a la presó a llegir i escriure. Mentre acaba la tesi doctoral, ha escrit nou llibre: Ubuntu. La república del bé comú (Angle Editorial).

¿El va sorprendre que li revoquessin el tercer grau?

No, el Suprem ja ha deixat clar que se’ns castiga per ser qui som, no pel que hàgim fet.

Quan espera una resolució?

No tenim cap certesa. Fa setmanes que vam recórrer la decisió. Malauradament de manera reiterada hem comprovat que si bé la llei és per a tothom la mateixa, la justícia no.

Publica nou llibre. Què és la filosofia Ubuntu?

És un assaig escrit durant els mesos de confinament. Ubuntu és un principi ètic africà: jo soc en tu, em reconec en la mesura que et reconec a tu. La teva felicitat és la nostra, soc perquè tu ets, perquè nosaltres som. Durant dècades ha primat una lògica basada en l’individualisme o en un determinat corporativisme. Tanmateix, mai com ara havíem necessitat tant parlar d’un nosaltres global i transgeneracional.

“Mai ens en sortirem tenint, únicament, mig país a favor de la independència”, escriu.

No tinc cap dubte que l’independentisme pot créixer socialment. No soc un independentista de tota la vida, accepto amb normalitat que altres persones poden fer el mateix camí. Cal fer una feina de desactivar els recels, la por i la incomprensió que tenen moltes persones a Catalunya al procés d’independència.

¿Ser més del 50% és garantia d’alguna cosa?

Estic segur que l’independentisme aviat superarà el 50%. El que és necessari és un compromís compartit sobre què volen dir els vots, quin ús se’n fa i com es canvien les condicions objectives per sortir-se’n.

Parla d’un nou embat democràtic quan les circumstàncies ho permetin. Quines han de ser?

Si tenim clar l’objectiu, el que és necessari és la capacitat d’adaptar-se i de recalcular el camí en funció de les inclemències. L’independentisme ha de ser capaç d’oferir un projecte ple de contingut que respongui a la realitat del 2021, no del 2017.

¿Creu que Torra hauria d’haver convocat abans les eleccions?

Tenim unes eleccions a l’horitzó que poden servir per iniciar una nova etapa política. A partir d’aquí cadascú hauria de posar les seves propostes damunt la taula de manera rigorosa, creïble i des del realisme. No n’hem de fer un debat intern, per i entre convençuts. Ens hem de dirigir al conjunt del país.

¿Comparteix que les pròximes eleccions han de ser un plebiscit sobre la independència?

Estic segur que les pròximes eleccions, a més de servir per comptar independentistes, aniran de més coses, segur. A Ubuntu en parlo. Hi ha una gran preocupació per com es gestiona el bé comú i els serveis públics. Tenim un escenari d’incertesa molt rellevant i cal parlar també de com es gestiona el mentrestant.

Puigdemont parla de “confrontació intel·ligent”. Hi està d’acord?

És un debat de tipus mediàtic, més que de fons polític. Hi ha debats una mica artificials: exili vs. presó, unilateralitat vs. multilateralitat, confrontació vs. diàleg. En definitiva, relats maniqueus que no ajuden a construir consensos. En el fons hi ha més coincidència en els plantejaments del que alguns titulars donen a entendre.

Com es viuen des de la presó les discrepàncies entre JxCat i ERC?

Hem d’entendre que formem part del mateix bàndol i que la complexitat i els objectius comuns ens demanen contenir determinades inèrcies, fins i tot intentar pactar també les discrepàncies.

El govern espanyol ha començat els tràmits dels indults. El vol?

Els indults són mesures de caràcter personal. No resolen una situació política. Crec que el que cal són mesures polítiques que reconeguin la dimensió política del conflicte.

Demana l’amnistia, però fins ara el PSOE s’hi ha oposat. ¿Veu possible que canviï d’opinió?

Si una cosa té Pedro Sánchez és la capacitat de transformació. Tots els demòcrates saben que aquesta situació és intolerable, que ho contamina tot, i aquesta és la millor solució.

¿ERC ha de negociar els pressupostos de l’Estat?

Crec que Esquerra ha de seure a escoltar sempre i, si ha de negociar, ho ha de fer amb criteris ideològics clars i de manera coherent amb les ambicions nacionals de Catalunya.

Hi ha qui diu que no s’ha notat el canvi de govern del PP al del PSOE amb Podem.

Sí i no, depèn de què parlem. Si em preguntes pel tema penitenciari, no és que no s’hagi notat el canvi, és que hem anat a pitjor, és evident.

Com va viure la dimissió d’Alfred Bosch [pel presumpte cas d’assetjament sexual de la seva mà dreta]?

Amb preocupació pels fets. L’important és que es resolgui la situació amb tota l’atenció necessària a les persones que l’han patit i amb les mesures que no permetin que es reprodueixi.

stats