Perfil

Raquel Sánchez, la visita premonitòria de la nova ministra de Transports

Com a alcaldessa de Gavà ha sigut amfitriona de Pedro Sánchez en moltes Festes de la Rosa

2 min
Raquel Sánchez

BarcelonaLa vida canvia en un instant. Ho sap Raquel Sánchez (Gavà, 1975), que aquest divendres sortia per la porta del ministeri de Transports a Madrid després d'haver mantingut una reunió amb el secretari d'estat d'Infraestructures, Pedro Saura, sense poder imaginar-se que, 24 hores després, el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, li estaria demanant que tornés a l'edifici del passeig de la Castellana a la capital espanyola però com a ministra. 24 hores en què la fins ara alcaldessa de Gavà ha passat de reunir-se amb Saura juntament amb altres alcaldes del Delta del Llobregat per demanar-li una millor connexió amb Barcelona a ser-ne la seva superior directa.

Valor en alça dins d'un PSC que buscava promocionar-la des de feia temps, el de Raquel Sánchez ha sigut un dels noms clau de la profunda remodelació de govern que ha dut a terme aquest dissabte Pedro Sánchez. Llicenciada en dret, és regidora de Gavà des del 2007 i alcaldessa des del 2014, quan va assumir el repte de prendre el relleu de l'històric edil socialista Joaquim Balsera. Els que la coneixen en destaquen la seva manera de fer "pròxima" i "empàtica" amb els veïns que, subratllen, la van portar de governar en minoria després de les eleccions del 2015 a obtenir la majoria absoluta el 2019. Un creixement que no va passar desapercebut per al secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, un dels seus principals valedors.

Casada i mare de dos fills, Sánchez forma part de la fornada d'alcaldesses que el PSC té al Baix Llobregat com Lluïsa Moret (Sant Boi) o Pilar Díaz (Esplugues) i s'ha forjat en el món local, un punt de vista que fonts pròximes a la futura ministra esperen que no perdi quan arribi al consell de ministres, en què compartirà gabinet amb l'ara ministre de Cultura i Espots, Miquel Iceta. Des d'allà haurà d'abordar reptes com el de l'ampliació de l'aeroport del Prat, un debat en què fins ara ja havia participat com a alcaldessa: havia condicionat la reforma de l'aeroport al fet que es limiti l'impacte acústic sobre els veïns. Ara haurà d'entendre's amb un vell conegut al PSC, el president d'Aena, Maurici Lucena, amb qui juntament amb el president de Renfe, Isaías Taboas, conformarà el triangle d'influència dels socialistes catalans en les infraestructures de l'Estat.

Perfil feminista

Coneguda també pel seu perfil feminista –va ser secretària de polítiques de les dones al PSC entre el 2016 i el 2019–, Raquel Sánchez compleix amb el perfil de dona, jove i amb sensibilitat local i feminista que ha volgut imprimir al seu executiu Pedro Sánchez, que la coneix també de la tradicional Festa de la Rosa que cada any celebren els socialistes a la Pineda de Gavà, on la fins ara alcaldessa feia d'amfitriona. Ara haurà de canviar els pins de Gavà pels plataners del passeig de la Castellana, l'avinguda que Raquel Sánchez deixava enrere aquest divendres sense pensar que seria en poques hores la seva segona casa.

stats