Governabilitat a l'Estat
Política 29/09/2021

PSOE i Unides Podem s'encallen amb els pressupostos

Hisenda diu que té el text a punt però Díaz avisa que no hi ha acord encara

3 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant el ple d’ahir al Congrés.

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va prometre que els pressupostos s’aprovarien en consell de ministres entre finals de setembre i principis d’octubre. Un cop es va fer evident que la primera opció no era possible, ara la Moncloa només assegura que arribaran la primera quinzena del mes que comença divendres. I amb el pas dels dies, es multipliquen els avisos des d’Unides Podem: dimarts la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, expressava amb rotunditat des de la Moncloa que “és evident que no hi ha acord”. “Si hi fos, l’estaríem presentant”, va subratllar en roda de premsa.

Què encalla el pacte? Bàsicament, la llei de l’habitatge que reguli els lloguers –els socis de la coalició discrepen amb la fórmula– i fixar un mínim del 15% efectiu en l’impost de societats a les grans empreses. Totes dues qüestions apareixen a l’acord de govern. Fa setmanes que Unides Podem ha marcat aquests dos objectius per a la negociació, i diumenge, mig amagat entre preguntes i respostes en una entrevista a El País, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, deia que veia “raonable” incorporar aquest ajust fiscal als comptes del 2021. De fet, Pedro Sánchez ja s’hi havia obert des de Nova York. “A veure si és veritat”, reaccionaven en privat des d’Unides Podem. 

Un indici que les paraules de Calviño no estan del tot en sintonia amb els plans actuals de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, és que el responsable de l’àrea econòmica de l’espai lila, Nacho Álvarez, ha deixat clar aquest dimecres en una entrevista a La Vanguardia que encara no hi ha acord ni sobre els lloguers ni sobre fiscalitat. “Hi ha qüestions molt rellevants que han de ser encara negociades per tancar els pressupostos. Confio que serà possible tancar-ho en les pròximes setmanes”, diu Álvarez en la primera resposta. 

Són declaracions que xoquen frontalment amb el que apuntaven aquest mateix dimecres fonts del ministeri d’Hisenda: que el text està preparat per anar al consell de ministres dimarts vinent i que no s’oposen a establir el 15% de l’impost de societats. “El problema és de ritmes”, puntualitza l’entorn de Montero. Si bé el PSOE preferiria esperar a l’acord global europeu en matèria fiscal i a les recomanacions del comitè d’experts –es preveuen per al febrer–, tal com deia també Calviño, Unides Podem vol incloure-ho ja als pressupostos.

Tant Calviño com Montero, però, coincideixen que incloure ara el mínim del 15% no seria una revolució en matèria de fiscalitat, sinó un ajust assumible d’aplicar ara mateix. Amb tot, fonts d’Hisenda no acabaven de confirmar aquest dimecres que aquesta mesura aparegui al projecte de pressupostos, informa Núria Rius. Segons Álvarez, és una de les qüestions “molt rellevants que han de ser encara negociades”. La lectura a la banda del PSOE és que Unides Podem insisteix amb la llei d’habitatge –en paral·lel als comptes però com a acord simultani– i que és això el que retarda l’anunci. La interpretació a Hisenda és que els seus socis volen esgotar fins a l’últim minut perquè sembli que han fet tot el possible per tirar endavant les seves reivindicacions.

Els socis de legislatura

Els cants de sirena d’Unides Podem contrasten amb l’optimisme i la lectura del PSOE, que també assegura tenir lligats els suports d’Esquerra i el PNB, com a mínim per al debat a la totalitat. En la mateixa línia que la formació lila, els republicans adverteixen que els socialistes han de complir amb els acords dels comptes del 2020 i que no han de donar per fet el seu vot afirmatiu. En aquest context, segueix en l’aire la data pels pressupostos: la setmana que ve Sánchez viatja a Eslovènia dimarts i dimecres, i l’altra, el dimarts 12 és festiu, de manera que el consell de ministres hauria de canviar de dia.

stats