Camí del 23-J
Política 14/07/2023

El PSOE surt a l'atac per deixar enrere el fracàs del cara a cara

Els pactes entre PP i Vox tornen a ser protagonistes del debat a RTVE

3 min
La portaveu de Sumar, Aina Vidal, el portaveu del PSOE, Patxi López, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, el portaveu de Vox, Iván Espinosa dels Monteros, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, el portaveu de PNB , Aitor Esteban, i el portaveu d'EH Bildu, Oskar Matute, posen abans del debat electoral organitzat per RTVE

Barcelona"Per arribar al poder estan pagant amb els drets de tots”. La frase, dirigida al PP, del portaveu socialista, Patxi López, resumeix el to del debat pel qual va optar ahir el PSOE. A l’atac des del primer moment, l’exlehendakari va marcar en vermell ràpidament els seus rivals –PP i Vox– en un intent de reiniciar les enquestes, que des de dilluns han ampliat la distància entre socialistes i populars. El fracàs de Pedro Sánchez en el cara a cara amb Alberto Núñez Feijóo obliga el PSOE a intentar aprofitar qualsevol oportunitat per tornar al mantra de la remuntada, encara que sigui en un debat deslluït sense presència dels principals líders estatals.

No va caldre gaire insistència perquè la portaveu popular, Cuca Gamarra, li agafés el guant, criticant a discreció totes i cadascuna de les decisions del govern espanyol dels últims cinc anys. Els indults, la reforma de la sedició i de la malversació, el miler de rebaixes de penes que va provocar la llei del només sí és sí, els pactes amb Bildu... López tenia la lliçó ben apresa i a la mínima que podia tornava a lligar els futurs de PP i Vox. “Paguen amb el dret a protegir les dones víctimes de violència masclista, es carreguen les polítiques d’igualtat, neguen l’emergència climàtica i practiquen la censura”.

El candidat d’ERC, Gabriel Rufián, va aprofitar que es parlava de la censura per repartir un exemplar de Cavall Fort a Gamarra i també al portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros. “No tornaran a imposar el català sobre el valencià”, li va respondre el candidat de l’extrema dreta, reivindicant les últimes decisions al País Valencià contra diverses publicacions en català.

A diferència d’altres ocasions, la presència de Vox al debat es va normalitzar des del començament. L’única que va lamentar la presència de l’extrema dreta al plató de RTVE va ser la candidata de Sumar a Catalunya, Aina Vidal: “És una vergonya que en aquest debat hi hagi partits que neguen la violència masclista”. La resta de portaveus, amb l’excepció del PP, es van dedicar, això sí, a confrontar les idees de Vox. Rufián les va considerar “feixistes” quan s’equiparava els immigrants a delinqüents, i Aitor Esteban (PNB) i Oskar Matute (Bildu) van rebatre els comentaris sobre el terrorisme al País Basc. “La vigília de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco jo em trobava a Ermua demanant la llibertat de Miguel Ángel Blanco. No sé on era vostè”, va explicar Matute quan Espinosa de los Monteros va decidir posar Ermua com a símbol de la lluita contra ETA, a qui equipara amb Bildu.

Referèndum al congelador

En política de pactes, Patxi López va descartar investir Feijóo en cap cas davant la insistència de Rufián, i el líder socialista, com també van fer la resta de les esquerres, es va erigir en la força política que pot aturar l’arribada de Vox al govern espanyol. Tots són conscients que, en cas que els números sumin, serà necessari un pacte entre moltes forces polítiques.

Un pacte en el qual ERC exigirà un referèndum d’autodeterminació que ahir ja va comprovar públicament que el PSOE descarta del tot. “Hi ha preus que no pagarem mai”, va dir López. Sumar tampoc hi està gaire interessat a curt termini, tal com ha quedat demostrat al seu programa electoral. Ahir, Vidal va defensar en tot cas que els catalans hauran de votar un pacte polític a les urnes. El PNB i Bildu també van reclamar que l’Estat es mogui en aquest sentit, mentre que el PP i Vox van censurar qualsevol dels pactes dels socialistes amb els partits independentistes.

En el debat d’ahir van participar representants de les set forces majoritàries al Congrés. Per això no s’hi va poder veure ni Junts, ni el PDECat ni la CUP. El debat, emès per RTVE, es va fer íntegrament en castellà.

Més informació del 23-J

stats