El PSOE renuncia a limitar el lloguer en contra del criteri de Podem

El ministeri proposa només incentius fiscals per controlar preus i augmentar l'oferta

2 min
Anunci d'un pis de lloguer a la zona de la Sagrada Família

BarcelonaEls dos socis del govern de l’Estat, el PSOE i Unides Podem, han tornat a xocar pel control dels lloguers. La proposta dels socialistes per a la nova Llei de l’Habitatge, elaborada pel ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana que dirigeix José Luis Ábalos, del PSOE, ha indignat Podem perquè renuncia a limitar el preu del lloguer.

La proposta del ministeri fia la millora del mercat del lloguer als incentius fiscals. Així, proposa que els propietaris que rebaixin un 10% la renda del contracte de lloguer a les zones tensionades tinguin dret a una reducció del 90% en el rendiment a la declaració de la renda. Un exemple: en un lloguer de 700 euros, si el propietari el rebaixa a 630 euros tindria un benefici fiscal en l’IRPF de 950 euros, més del que hi guanyaria apujant el lloguer. El projecte de llei inclou altres beneficis fiscals, com una bonificació del 70% en l’IRPF per als propietaris que posin en lloguer un habitatge en una zona tensionada, amb l’objectiu d’augmentar-hi l’oferta; o bonificacions del 50% –i fins al 70% si el lloguer és a joves d’entre 18 i 35 anys– a les zones no tensionades.

La proposta en què treballa el ministeri també vol deixar molt clar, a efectes del recàrrec en l’impost de béns immobles (IBI), quan un habitatge es considera buit.

Sucumbir als grans propietaris

Fonts d’Unides Podem consideren que l’oferta que ha presentat el PSOE aquest dimecres incompleix els acords de govern i “consisteix a dedicar recursos públics a assumir, per part de tots els contribuents, les rebaixes en la renda que faci qui tingui un habitatge de lloguer”. Podem considera que els socialistes “sucumbeixen” a les propostes de la patronal immobiliària amb un model que beneficia els grans tenidors d’habitatges, en lloc d’establir obligacions que aflorin immobles buits que facin abaixar els lloguers.

stats