Política 02/05/2019

El PSIB presenta un programa amb 144 compromisos i el medi ambient com a eix principal

Armengol explica davant prop de 150 persones les propostes del partit per a les eleccions del 26 de maig

Carles Tudurí
3 min
El PSIB presenta un programa amb 144 compromisos i el medi ambient com eix principal

PalmaLa candidata a la presidència del Govern del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha presentat aquest dijous el programa del partit per a les pròximes eleccions del 26 de maig, que inclou 144 compromisos que volen donar un impuls a les polítiques socials i tenen com a eix principal el medi ambient i la sostenibilitat.

Armengol, davant prop de 150 persones, ha desgranat algunes de les propostes del partit a la Sala Pelaires de Palma, tot i que primer ha recordat els avanços que, en la seva opinió, ha registrat la Comunitat en els darrers quatre anys, sobretot pel que fa a ocupació, amb 72.000 treballadors més, a l'educació, on s'ha recuperat "la pau educativa", i a la sanitat, amb l'obertura dels centres de salut els horabaixes i la recuperació d'una part de les plantilles retallades en anys anteriors.

El programa representa, segons la candidata, un compromís amb els "objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU per al 2030, el compromís amb el futur que exigeixen cada setmana els nostres joves amb les mobilitzacions dels divendres pel planeta". Segons Armengo,l el canvi climàtic ens exigeix canvis amb la nostra forma de mobilitat i la utilització dels recursos, sobretot en unes illes amb territori fràgil.

El programa, segons Armengol, situa les persones en el centre de l'acció política del Govern, "sempre amb oportunitats, sempre amb drets, sempre amb llibertats", oferint opcions al ciutadà a cadascun dels seus cicles vitals. Per això, l'educació es converteix en un punt essencial del programa, que implica la gratuïtat del cicle de 0 a 3 anys.

Feina per als joves

Una altra de les mesures importants del programa és el compromís de garantir "una ocupació a tots els joves titulats en FP Superior a l'Administració Pública, almenys durant sis mesos, o titulats a la UIB que en el primer any després de titular-se no hagin aconseguit un lloc de treball en el seu àmbit de formació", segons ha explicat Armengol.

També ha assegurat que es garantirà a les persones durant tota la seva vida la possibilitat de formar-se i poder adaptar-se als canvis de la societat, per la qual cosa es potenciaran els estudis de Formació Professional i universitaris.

També s'oferirà la gratuïtat de les activitats extraescolars de reforç educatiu per a famílies amb una renda conjunta de menys de 28.000 euros anuals. Així mateix, es crearan 15 nous centres educatius i se n'ampliaran un total d'11, amb 4.500 noves places d'Educació Infantil de segon cicle i Educació Primària i 4.000 d'Educació Secundària i Batxillerat. També es dedicaran més de 30 milions d'euros a la Formació Professional dual. També es vol arribar progressivament a la gratuïtat del primer any de matrícula a la universitat.

Altres mesures

Entre els altres compromisos destaca l'aposta per les energies renovables, afavorint una inversió pública i privada de 300 milions d'euros per a nous parcs fotovoltaics i instal·lacions d'autoconsum, la inversió de 50 milions per combatre l'atur de llarga durada i un pla extraordinari per facilitar l'accés a l'habitatge.

Pel que fa a la sanitat, es vol reduir a menys de sis mesos el temps d'espera per ingressar en una residència, tot i que s'aposta per l'atenció de dependents en el seu entorn. També es vol aconseguir per al 2013 l'objectiu de pobresa infantil zero a les Illes.

El programa també inclou "un model fiscal de progrés", que intenta impulsar la competitivitat empresarial i seguir el principi segons el qual qui menys contamina, menys paga. Així mateix, es pretén millorar les zones turístiques madures, amb una inversió mínima de 150 milions d'euros durant els pròxims quatre anys.

La presidenta també ha destacat que es tracta d'un programa feminista, que inclou mesures específiques com la creació de parades de taxis situades a les sortides de zones d'oci nocturn exclusives per al transport de dones amb tarifes reduïdes.

stats