Política 03/06/2022

PSOE i PP es tiren la corrupció pel cap quan arriba la campanya

Socialistes i populars s’instal·len en l''I tu més' per desgastar-se

3 min
Una dona amb una mascareta de la reina Elisabet II aquest dijous a l’acte d’inici de campanya del PP.

MadridDe tant en tant torna la pregunta: “Encara desgasta la corrupció?” El debat polític sobre idees i programes cotitza a la baixa i la corrupció ha sigut durant la precampanya a Andalusia l’acusació mútua que s’han dedicat el PSOE i el PP. A El País han anat apareixent gravacions de l’excomissari José Manuel Villarejo que deixen en mal lloc exdirigents de la formació conservadora, mentre que El Mundo estira com un xiclet el cas Azud, una causa de corrupció al País Valencià que esquitxa els dos partits tradicionals però que el mitjà centra en el PSOE. Mentrestant, el Tribunal Suprem ha començat a estudiar els recursos contra la condemna de l’Audiència Nacional pel cas dels ERO d’Andalusia.

Amb les enquestes bufant a favor de Juanma Moreno, els socialistes han recorregut a la carta de la corrupció a la desesperada: a dos dies de l’inici de la campanya, Pedro Sánchez va comparèixer dimecres al Congrés per situar el seu govern com una mena de salvació de les institucions i la democràcia espanyoles. Coincidia amb el quart aniversari de la moció de censura a Mariano Rajoy arran de la sentència del cas Gürtel. “Poso molt d’èmfasi en l’exemplaritat i fa quatre anys no era la norma. La corrupció destrueix el més important, la fe en la política, i quatre anys després el PP d’ahir i d’abans d’ahir, el de sempre, reacciona a la corrupció de la mateixa manera, mirant cap a una altra banda”, deia el president del govern espanyol davant els grups del PSOE al Congrés i al Senat. “És capaç de substituir el seu líder per denunciar un cas de corrupció a les seves files”, afegia, sobre la caiguda de Pablo Casado per investigar el cas de les mascaretes d’Isabel Díaz Ayuso.

Des que Alberto Núñez Feijóo va arribar a la presidència del PP, pràcticament totes les rodes de premsa dels dilluns a Ferraz comencen amb el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, assenyalant que res no ha canviat a la formació conservadora: entesa amb Vox i ignorància a la corrupció. Les últimes setmanes fins i tot ha especulat amb demanar la reobertura del cas Kitchen per tornar a sol·licitar la imputació de María Dolores de Cospedal, esquitxada per les seves maniobres amb Villarejo per intentar frenar la investigació de la Gürtel i la caixa B del PP.

Com feia Casado, Génova opta per subratllar que són fets del passat i que els seus protagonistes polítics ja no tenen càrrecs al PP. I contraataca: “S’ha de tenir valor perquè un socialista vingui a parlar de corrupció a Andalusia”, deia aquest dilluns passat el coordinador general de la formació, Elías Bendodo, en referència a l’escàndol dels ERO.

La batalla al País Valencià

Casualment, coincidint amb la precampanya a Andalusia, s’ha aixecat el secret de la causa Azud al País Valencià, una trama de suborns de fa més d’una dècada que esquitxa expolítics tant del PP com del PSOE. El Mundo s’hi ha agafat fort assenyalant que hauria tingut ramificacions a Andalusia en època de govern del socialista Manuel Chaves, i també recordant que Manolo Mata va deixar fa unes setmanes el càrrec de portaveu a les Corts Valencianes i la vicesecretaria del PSPV per fer d’advocat d’un dels principals implicats. Dijous també va transcendir el processament de l’expresident Eduardo Zaplana (PP) per cobrar comissions il·legals. Si ara és a Andalusia, d’aquí un any PP i PSOE mesuraran les seves forces al País Valencià, i previsiblement entre acusacions de corrupció.

stats