Política 13/09/2014

Pedro Sánchez, "decebut" per la resposta de Rajoy a la V, li reclama "valentia" per reformar la Constitució

"Deixar córrer el temps només agreujarà els problemes", alerta el líder del PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, presidint el primer comitè federal després de la renovació del partit. EFE

MadridEl PSOE considera "decebedora" la resposta del govern espanyol a la V. "Rajoy segueix creient que deixar córrer el temps solucionarà els problemes quan en veritat el que farà és agreujar-los", ha assenyalat Pedro Sánchez durant el discurs d'obertura del primer comitè general d'ençà que és secretari general.

Per això demana a Rajoy que "obri una porta a l'esperança" i accepti la proposta del PSOE d'afrontar un procés de reforma, de renovació constitucional". Si fa això, si el senyor Rajoy és valent, no dubti que el PSOE hi serà", ha afegit.

Els socialistes espanyols ja fa mesos que alerten de la "crisi d'estat" a què està abocant "l'immobilisme" de Rajoy i el "desafiament" de Catalunya. Pedro Sánchez ha recordat a Rajoy que el PSOE "no és equidistant" i que "rebutja la fórmula escollida per Mas i per Junqueras". Per això insisteix en la via d'una reforma constitucional per revertir la situació i enfortir "la unió d'Espanya".

Dur atac a Podem: "Entre el PP i el populisme hi ha el PSOE"

El nou líder del PSOE ha deixat per als deu minuts del final del discurs el "tema més important" per a Espanya, però abans s'ha passat bona part del parlament atacant Podem, al qual s'ha referit com a "populisme". Ha advertit que "el PP es frega les mans davant l'auge del populisme" perquè vol, així, destruir els socialistes. "Ni PP, ni populisme: PSOE", ha asseverat. Considera que és el moment que "l'antipolítica és rebel·li" i que l'única esquerra que hi ha a Espanya és el PSOE.

Tot i l'atac a Podem, Pedro Sánchez ha anunciat cinc grans convencions ciutadanes per definir el programa electoral de cara les pròximes generals, un model molt similar al de la formació liderada per Pablo Iglesias, que aquest octubre celebrarà un gran congrés per decidir el rumb que pren davant les cites electorals del 2015.

Ofereix tres pactes

Però, més enllà dels atacs, el PSOE ofereix tres possibles pactes amb el PP: un d'educatiu, un altre per reduir la dependència energètica, i el tercer sobre la reforma constitucional, perquè "la millor manera de defensar la Constitució és renovar-la, no petrificar-la".

Confirma la candidatura a les generals

Pedro Sánchez ha aprofitat el discurs davant del primer comitè federal renovat per confirmar la seva intenció de presentar-se a les primàries obertes previstes per al 26 de juliol i que han d'escollir el candidat a les generals del novembre. L'anunci ha estat rebut amb pocs aplaudiments, com també la resta del discurs, que ha durat uns 40 minuts.

stats