Llei del 'només sí és sí'
Política 07/02/2023

El PSOE no troba suports de l'esquerra a la reforma de la llei del ‘només sí és sí’

Unides Podem veu marge per a l'acord si Justícia torna a prioritzar el consentiment

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés

Madrid"Utilitzar el diàleg, però resoldre el problema. [La llei del només sí és sí] ha tingut efectes indesitjats, i em quedo curt". Aquesta és la premissa que ha llançat aquest dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar la correcció de la norma en una intervenció oberta davant els grups parlamentaris del PSOE al Congrés. L'endemà de la presentació d'una iniciativa en solitari per apujar les penes en les agressions sexuals amb violència o intimidació, Sánchez ha defensat que el seu partit ha fet "el correcte" i s'ha guiat pel "sentit comú". Tanmateix, els socis habituals de l'executiu han acollit amb recel la proposta, sense donar-hi un suport clar, atès el risc que les víctimes es vegin exposades de nou a l'anomenat calvari probatori de la violència, cosa que es va voler eliminar amb la llei d'Irene Montero, que posava el consentiment al centre.

"Farem tot el possible per preservar el consentiment al centre del Codi Penal i no tornar al Codi Penal de la Manada", ha afirmat Montero des dels passadissos del Senat. "Són moments difícils", ha afegit. La ministra no ha aclarit si s'han iniciat converses per reconduir la situació, però les condicions d'Igualtat són clares. Si el PSOE no es mou, el deixarà en mans del PP. Hi ha "marge de negociació", ha assegurat el president del grup, Jaume Asens, si bé les declaracions d'aquest matí de la ministra de Justícia, Pilar Llop, han agreujat la crisi. Ha expressat públicament aquest matí a la Cadena SER que "és molt senzill provar que hi ha violència, perquè amb una ferida ja no cal que la víctima provi si hi ha hagut consentiment", ha manifestat. Segons interpreta Igualtat, trenca amb el paradigma de posar el consentiment al centre. De nou, provoca que la víctima hagi de justificar lesions quan sovint en les agressions sexuals no n'hi ha, perquè les dones no es veuen capacitades per oferir resistència, i no per això l'agressió és menys greu, defensa Igualtat.

"Soc optimista. Les diferències no són tan grans", ha afirmat Asens, tenint en compte que Igualtat ja oferia una proposta que introduïa la violència i la intimidació com a agreujant, però no com un subtipus per a cada cas d'agressió sexual. Al ball de declaracions s'hi han afegit des del Senat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha assenyalat que la de Justícia és la millor solució per corregir el problema; i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha fet una crida a la "serenitat" per arribar a un acord. No s'ha mullat sobre si creu que la proposta de Llop implica tornar al paradigma anterior perquè no ha volgut respondre preguntes. S'ha quedat a escoltar Irene Montero a la sessió de control a la cambra alta, però no ha explicitat un suport al seu posicionament.

Els aliats contemporitzen

És precisament la complexitat tècnica del tema la que ha portat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, a no ser clar sobre la posició del seu partit. En roda de premsa, ha mostrat la seva predisposició a millorar la norma amb discussions jurídiques, però fugint del "soroll" que s'ha generat al voltant de la qüestió. Sense entrar a opinar si la proposta de Llop retorna al calvari probatori, ha assegurat que ERC "no contribuirà" al retorn a aquella dinàmica. En la mateixa línia, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha expressat la seva "preocupació" pel fet que les dones es vegin abocades a explicar si es van resistir o si van patir ferides. Per la seva banda, EH Bildu ha donat per fet que les paraules de Llop tornen a l'esquema anterior a la llei del només sí és sí i que no comptarà amb el seu suport.

Mentrestant, la dreta ofereix el seu suport al PSOE. La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha expressat que votarà a favor de la presa en consideració de la iniciativa dels socialistes i ha destacat que és similar a la que la formació conservadora va plantejar. En la pràctica, recupera les penes del Codi Penal del 2015. Cs i el PDECat també han vist amb bons ulls el plantejament dels socialistes, i fins i tot Vox s'ha obert a donar suport a la tramitació. La intenció és que la mesa la qualifiqui dimarts vinent i, per tant, no arribarà al ple fins d'aquí dues setmanes com a mínim. Així doncs, hi ha marge temporal per a la negociació entre PSOE i Unides Podem.

stats