Ucraïna
Política 21/01/2022

El PSOE i Unides Podem topen pel conflicte a Ucraïna

L'espai lila rebutja les maniobres militars i els socialistes avisen que només decideix Sánchez

3 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en un esmorzar informatiu

MadridEls moviments militars a Ucraïna han generat tensions al govern espanyol. A Unides Podem no ha agradat l’enviament de vaixells militars al mar Negre i l’oferta per reforçar l’OTAN a Bulgària amb avions de combat. Segons fonts consultades per l’ARA, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, està treballant internament perquè Espanya no s’involucri en una solució que pugui superar la via de la diplomàcia i del diàleg. L’ala socialista també descarta la força armada, tal com ha manifestat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, però avisa que l’acció exterior “la marca el president”, en referència a Pedro Sánchez.

Les qüestions d’estat estan reservades per al PSOE a la coalició, tot i que com a líder del soci minoritari, Díaz trasllada i negocia la discrepància lluny dels focus. La resta de ministres i portaveus d’Unides Podem sí que han optat per explicitar el seu posicionament, i el partit lila ha signat un manifest amb formacions més -Esquerra Unida, En Comú Podem, Aliança Verda, Bildu, el BNG, la CUP, Més País i Compromís- on expressa el seu "rebuig frontal" a l'enviament de tropes o armament a Ucraïna. La titular d’Igualtat, Irene Montero, ha afirmat en una entrevista a Ràdio Euskadi que “Espanya és amb rotunditat el país del no a la guerra”. “Apostem per la pau, la desescalada del conflicte i per evitar maniobres militars a la zona”, ha insistit. Dijous ja s’havia pronunciat el secretari d’estat d’Agenda 2030, Enrique Santiago. “Empènyer l’OTAN a Rússia és un greu error per a Europa perquè amenaça la pau i és estratègicament maldestre: pujarà el gas, el petroli, la inflació... Europa ha d’aportar mesures per desescalar el conflicte EUA-Rússia, evitar militaritzar-lo i donar garanties de pau a les parts”, va piular a Twitter.

Espanya, però, tanca files amb l’OTAN i ha decidit participar en l’estratègia de dissuasió, que passa per reforçar militarment la zona a fi d’evitar que Vladimir Putin premi el botó de la invasió. I tot i que Unides Podem ho considera un error, Albares ha deixat clar que el govern espanyol estarà “al costat dels socis de la UE i l’OTAN”. En un esmorzar informatiu, el ministre d’Exteriors ha destacat que els aliats internacionals estan “aguantant la respiració” i, poques hores abans de la trobada entre el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, es mostrava confiat en el “diàleg”.

La reunió entre tots dos a Ginebra ha donat un cert oxigen a la via diplomàtica i, de retruc, al govern de coalició. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es mostrava convençuda aquest migdia que “no hi haurà cap problema” a l'executiu espanyol per la tensió a Ucraïna, però això ho marcaran els esdeveniments. En l’entorn d’Unides Podem hi ha veus que defensen que en funció de les decisions que acabi prenent Sánchez, aquest conflicte pot ser un motiu per trencar. A l’horitzó hi ha una data marcada al calendari que també explica el posicionament espanyol en el tauler internacional: el 29 i 30 de juny Madrid acull la cimera de l’OTAN. 

Casado dona suport a la Moncloa

Qui sí que tanca files amb la part socialista del govern espanyol és el PP. Pablo Casado i Sánchez han evitat trobar-se aquest divendres a la fira turística Fitur, celebrada a Madrid, però el líder popular i cap de l'oposició ha expressat “tot el seu suport” a la participació d’Espanya en les accions de l’Aliança Atlàntica. Això sí, ha avisat que el seu partit ha d’estar informat de l’estratègia que es desplegui. Albares, precisament, ha iniciat una ronda de contactes amb els partits per explicar la posició de la Moncloa amb Ucraïna.

stats