Governabilitat a l'Estat

Feijóo posa en marxa el pla per torpedinar l'amnistia

El PP farà una comissió d'investigació al Senat sobre la negociació del PSOE amb Junts

4 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijó amb Patxi López i els diputats del PSEO al fons

MadridL'amnistia al Procés ha superat el primer pas al Congrés i el PP ha començat la seva batalla d'obstacles per fer-la descarrilar. Alberto Núñez Feijóo va anunciar fa setmanes que utilitzaria totes les eines al seu abast i una d'elles serà una comissió d'investigació al Senat per fiscalitzar al detall la negociació a l'estranger entre el PSOE i Junts. "No la tancarem fins a saber-ho tot: qui són els mediadors, quant cobren, quin és el contingut i abast de la negociació, i compareixeran tots", ha assegurat el líder conservador, en una sessió parlamentària que ha batejat com la més "trista i decadent des del 23-F". El PSOE i els seus aliats li han recriminat el seu discurs "hiperbòlic".

Feijóo: "És la sessió més trista i decadent al Congrés des del 23-F"

Feijóo ha recuperat el lideratge de l'oposició a Pedro Sánchez, després que les últimes hores estiguessin marcades per les declaracions de Santiago Abascal a l'Argentina, en les quals deia que el president espanyol acabaria penjat dels peus com Benito Mussolini. Unes paraules "tan gruixudes que alguns les poden utilitzar com a justificació per a accions violentes", ha alertat el portaveu del PSOE, Patxi López, encarregat de defensar l'amnistia al ple i d'anunciar que el seu partit presentarà una denúncia per un presumpte delicte d'odi contra el líder de Vox. Lluny de retractar-se, Abascal ha celebrat l'acció judicial perquè creu que compleix el vaticini que va fer durant el debat d'investidura: "O el dictador al banc dels acusats, o els que ens oposem al cop a la presó". Aquest dimarts ha desitjat a Sánchez un "judici just".

Els 178 vots de la majoria plurinacional ha permès que la llei d'amnistia s'obri pas i els seus portaveus l'han defensat davant els atacs del PP. López ha recordat que José María Aznar tampoc duia al programa electoral tot el que va pactar amb Jordi Pujol en el pacte del Majestic i ha comparat aquesta amnistia amb la de la Transició. "No es pot sostenir que perdonar tortures i assassinats era tenir sentit d’estat i que superar la fractura a Catalunya és trencar Espanya. Ja sé que són temps diferents, però l’amnistia va il·luminar la democràcia", ha subratllat. A més, López ha destacat que l'amnistia és "més democràtica" que els indults perquè se sotmet a debat a la cambra i "tothom aporta".

Rufián: "A Catalunya estem preparats per guanyar o perdre un referèndum. I vostès?"
Cervera (Junts): "El que estem fent no va de perdó ni de convivència"

El PSOE ha tornat a defensar que la mesura de gràcia afavoreix la "convivència" i la "unió", mentre que l'independentisme ha insistit que és el pas necessari per a la negociació sobre el conflicte polític. "Obrirà una via molt difícil: la negociació entre nacions, la catalana i l'espanyola, per decidir el nostre futur", ha asseverat el diputat de Junts Josep Maria Cervera. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha deixat clar que l'amnistia no farà que se senti "més espanyol" perquè és una "imposició" i ha defensat que es pregunti en un referèndum.

Un camí d'obstacles

El debat no ha servit per aportar nous arguments a favor i en contra de l'amnistia, però sí per constatar que el PP hi posarà totes les traves possibles. La primera ha sigut la de sol·licitar que la presa en consideració es votés per crida, fet que ha obligat cada diputat a expressar amb la veu el sentit del seu vot. Ja va passar en l'anterior legislatura amb la derogació de la sedició. Amb tot, López ja ha anunciat que el PSOE no tenen "cap problema en retratar-se". "Aquí tenen 121 diputats socialistes", ha manifestat.

Patxi López: "121 socialistes, no busquin més, com més ens amenacen més convençuts estem"

La segona maniobra de dilatació de la proposició de llei serà, presumiblement, presentar una esmena a la totalitat amb text alternatiu que obligarà a celebrar un nou ple per aprovar-la o rebutjar-la. Fonts parlamentàries asseguren que aquesta sessió serà al mes de gener i no la setmana que ve, tot i que inicialment s'havia apuntat aquesta possibilitat. Al Congrés el PP no hi té majoria i, per tant, no podrà allargar més el tràmit d'esmenes a l'articulat. En aquesta fase, els independentistes sí que estudien presentar-ne alguna, tal com han reconegut ERC i Junts, tot i que el PSOE ja ha avisat que no n'acceptarà cap de substancial. Només menors i de caràcter tècnic.

Al febrer la llei d'amnistia passarà al Senat i allà els conservadors sí que hi tenen mà. Ja han impulsat una reforma del reglament perquè la tramitació no sigui d'urgència i pugui ser de dos mesos, com qualsevol altre tràmit que prové del Congrés. A més, la mesa ha acordat demanar informes al Consell Fiscal i al Consell General del Poder Judicial sobre la norma, malgrat que aquests organismes només en fan quan es tracta de projectes de llei del govern espanyol. La majoria conservadora del CGPJ, però, probablement acceptarà l'encàrrec.

Encara en l'àmbit parlamentari, la comissió d'investigació a la cambra alta que ha anunciat Feijóo serà el torpede constant a les relacions entre el PSOE i l'independentisme. El PP podrà fer servir la seva majoria absoluta per citar molts compareixents, que teòricament estan obligats a fer-ho si no volen incórrer en sancions. Finalment, la pota judicial és una altra de les vies que utilitzarà Feijóo: d'una banda, amb el recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional; i, de l'altra, amb els mateixos jutges de la dreta que per voluntat pròpia ja han començat a posar bastons a les rodes a l'amnistia.

Llum verda a les comissions del 17-A, operació Catalunya i Pegasus

El PP ha anunciat la comissió d'investigació al Senat el mateix dia que el Congrés donarà llum verda a la creació de les comissions d'investigació sobre els atemptats del 17-A i l'operació Catalunya que Junts va pactar amb el PSOE a canvi de votar Francina Armengol per a la mesa del Congrés. També la de Pegasus que va registrar ERC. A la cambra baixa hi ha un acord tàcit perquè no funcionin simultàniament més de dues comissions d'investigació i el cas actual obre un conflicte. Si una hagués d'esperar, seria la dels republicans perquè les dues anteriors van registrar-se abans. En els últims dies han fracassat les negociacions per mirar d'unificar la de l'operació Catalunya de Junts i la de Pegasus d'ERC.

Segons l'acord PSOE-Junts, aquestes comissions d'investigació volen posar llum i taquígrafs a possibles casos de lawfare judicial, i la formació de Carles Puigdemont posa d'exemple la de Manuel García-Castellón amb el Tsunami Democràtic. Ho ha fet el portaveu al Senat aquest dimarts, Josep Lluís Cleries, durant la sessió de control al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha assegurat que els "jutges actuen amb independència".

stats