Protesta contra l'amnistia

El PSOE denuncia davant la Fiscalia el linxament al ninot de Pedro Sánchez a Ferraz

L'escrit assenyala Vox per les connexions amb els organitzadors: "De la gravetat de la metàfora a la dels fets"

3 min
El ninot penjat de Pedro Sánchez al carrer de Ferraz

MadridEl linxament d'un ninot que representava Pedro Sánchez durant la protesta al carrer Ferraz la nit de Cap d'Any ja està en mans de la Fiscalia. El PSOE va advertir que preparava accions legals i aquest divendres ha fet el pas de presentar una denúncia davant la Fiscalia General de l'Estat (FGE). "És obvi que aquests fets excedeixen la crítica política", diu l'escrit registrat pels socialistes. A parer del partit liderat pel president del govern espanyol, l'acció podria considerar-se un delicte d'odi. La denúncia sosté, a més, que podria ser també un delicte contra l'honor tant de Sánchez com del PSOE, d'injúries i amenaces greus contra una autoritat de l'Estat o de manifestació il·lícita.

El PSOE reclama que s'obri una investigació i que la Policia Nacional identifiqui les persones que van participar en la pallissa al ninot, així com els responsables de confeccionar-lo. En l'escrit els socialistes també assenyalen Vox pel fet que les organitzacions vinculades a les protestes a Ferraz, com Revuelta, "semblen tenir un nexe comú a través de la formació política". Per això el PSOE també vol que s'investiguin aquests vincles. "Podria donar lloc a la consideració que a través d'aquestes estructures paral·leles es podria estar finançant la seva acció política de manera irregular", sosté la denúncia.

Els socialistes recorden, a més, les declaracions del líder del partit d'ultradreta, Santiago Abascal, en què va dir que Sánchez acabaria penjat com l'exdictador italià durant la Segona Guerra Mundial, Benito Mussolini, que va ser afusellat i penjat pels peus l'any 1945. Paraules que van provocar que el PSOE denunciés Vox i Abascal també davant la FGE, fa poc més de tres setmanes. "De la gravetat de la metàfora s'ha passat a la gravetat de la simulació dels fets", adverteix el PSOE, que creu que aquestes actuacions "inciten a actituds no legítimes" com un "magnicidi".

El partit amb seu al carrer Ferraz creu que s'està posant en risc la "seguretat i integritat personal" de Sánchez i de les persones que "representen al PSOE o s'identifiquen amb la ideologia socialista, amb una clara actitud amenaçadora a tots ells" que "no pot ser emparada per la llibertat d'expressió". A més, els socialistes denuncien l'ús d'expressions que recorden la Guerra Civil Espanyola.

Per ara, previ a la denúncia del PSOE, la Policia Nacional ha pres declaració al convocant de la protesta, Antonio Martínez, que va promoure una recol·lecta de fons per organitzar la concentració del 31 de desembre al costat de la seu dels socialistes a Madrid. En declaracions als mitjans aquest dimecres passat a l'entrada a la comissaria, en qualitat d'investigat –i no de detingut–, va assegurar que ho havia fet com a "favor" a l'organització juvenil Revuelta. Martínez té vincles amb Vox i ha assegurat als mitjans que és exmilitar.

Els socialistes recorden que aquest episodi s'emmarca en un context de protestes diàries al costat de la seu socialista del carrer Ferraz, "convocades moltes d'elles a través de Revuelta", i que "han acabat en nombroses ocasions de forma violenta amb detinguts per desordres públics i atemptats i lesions a les forces de seguretat". Això coincideix amb una "onada" d'actes vandàlics contra seus del PSOE arreu de l'Estat.

De fet, aquest dijous un membre de l'executiva del PSOE va presentar una denúncia davant la Guàrdia Civil perquè es va trobar les quatre rodes del seu cotxe punxades. No era el primer cop que el seu vehicle patia desperfectes i, segons fonts socialistes, també rep amenaces d'un usuari a través de les xarxes socials.

És delicte d'odi?

En els últims dies, davant la intenció que ja havia expressat el PSOE de denunciar-ho per delicte d'odi, han aparegut veus qüestionant que ho sigui. Fins i tot dins del govern de coalició. La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va assegurar dimecres que per més que fos una conducta "absolutament intolerable", no ho veia un delicte d'odi i va rebutjar judicialitzar-ho.

Des del PP, el seu portaveu al Congrés, Miguel Tellado, va condemnar "tota mena de violència", però va denunciar la "hipocresia" dels socialistes i els va acusar d'estar seguint una "estratègia de victimització". Els populars retreuen que el PSOE no tingui la mateixa postura quan es tracta d'atacs al PP i veu una contradicció que els socialistes s'hagin obert al Congrés a eliminar els delictes d'injúries a la Corona o l'ultratge a símbols de l'Estat.

A la denúncia del PSOE es rebaten aquestes objeccions i s'esgrimeixen un parell de sentències per defensar que no cal ser "una persona vulnerable" per poder ser subjecte d'aquest delicte d'odi. Ara bé, cal tenir en compte els precedents similars: la Fiscalia, en el seu moment, va considerar que la crema i l'afusellament d'un ninot de l'expresident català Carles Puigdemont el 2019 en un poble d'Andalusia no era cap delicte. Està per veure si, aquesta vegada que l'afectat és Pedro Sánchez, conclou el mateix.

stats