Política 27/05/2019

Armengol assegura que el PSIB compleix dos somnis: guanyar a les Illes i poder governar vuit anys

La candidata el Govern agraeix la confiança i destaca que "no decebrem els ciutadans"

Carles Tudurí
2 min
Armengol, durant la comparaixença després de la victòria

PalmaLa candidata del PSIB a la presidència del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que els resultats de la jornada electoral permeten al PSIB complir dos somnis: guanyar a les Illes per primera vegada i poder governar durant vuit anys seguits.

Armengol ha qualificat de "gran victòria històrica" els resultats i ha agraït la confiança dels ciutadans, "als quals no decebrem". Segons la presidenta en funcions, revalidar un nou govern del Pacte d'esquerres permetrà continuar amb les polítiques socials que ha tirat endavant el seu executiu els darrers quatre anys. La gent, ha dit Armengol, ha votat "sanitat, educació, habitatge i protecció del medi ambient".

Acompanyada per la candidata al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el candidat a l'Ajuntament de Palma, José Hila, la presidenta ha esperat quasi a la una de la nit per fer acte de presència davant els mitjans de comunicació per valorar la jornada electoral, tot i els bons resultats per al partit que s'han anat anunciant d'ençà que s'han començat a conèixer els primers resultats, al voltant de les deu del vespre.

Sobre el futur acord amb Unides-Podem i MÉS per reeditar el Pacte d'esquerres, ha indicat que és moment de gaudir de la victòria i que ja hi haurà temps per parlar amb les altres forces polítiques,

Per la seva banda, Hila s'ha mostrat molt satisfet pel triomf a Palma, i ha recordat que feia més de 30 anys que no es produïa. Ha parlat de reeditar el pacte amb els seus actuals socis de govern municipal, però ha insistit que es va presentar per ser batle durant quatre anys i que, vists els resultats, així serà, de manera que ha descartat compartir la batlia, com ha passat en el mandat actual.

Hila ha dit que l'única mala notícia del dia ha estat l'entrada a les institucions de Vox, tot i que han recordat que estaran a l'oposició.

Cladera també ha insistit que la victòria ha estat històrica i que s'ha guanyat molt de poder municipal en poblacions molt importants, com Palma, Marratxí, Calvià, Inca, Lloseta, Alcúdia, etc.

La nit ha estat llarga a la seu del PSIB del carrer Miracle de Palma. Una quarantena de periodistes han seguit l'escrutini a la segona planta de l'edifici, mentre la plana major del partit ha estat a porta tancada a la primera. Només Iago Negueruela, portaveu del partit, ha comparegut just quan han tancat els col·legis electorals i s'ha conegut el sondeig d'IB3 que donava la majoria al Pacte d'esquerres.

L'escrutini per decidir l'Ajuntament de Palma ha estat el més ajustat, ja que durant quasi tota la nit els tres partits d'esquerra han sumat 15 regidors, la xifra necessària per poder governar davant els 14 de les tres formacions de dretes. En canvi, la majoria al Govern ha semblat més clara, tot i que l'escrutini al Parlament ha anat sempre molt més endarrerit.

Els dirigents del PSIB han anat arribant a la seu del partit a Palma per seguir l'escrutini. Francina Armengol hi ha arribat poc abans de les 20 h. El candidat a l'Ajuntament de Palma, José Hila, el senador Francesc Antich i la candidata al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, han estat alguns dels presents aquesta nit.

stats