Pressupostos
Política 25/12/2022

El PSIB utilitza els pressupostos per fer l’ullet a El Pi i Ciutadans

Els regionalistes i el partit taronja han pogut tirar endavant esmenes clau en matèria turística i econòmica

4 min
El portaveu parlamentari d’El Pi, Josep Melià, en una de les seves intervencions en el debat de pressupostos.

PalmaSi l’aprovació dels pressupostos comporta una bona dosi de negociació per incloure-hi esmenes de partits de l’oposició, els triomfadors dels comptes del 2023 són El Pi i Ciutadans, a qui el PSIB ha fet l’ullet en previsió dels possibles pactes que hagi de menester després dels comicis de maig de l’any que ve, sobretot en el cas d’El Pi. Els comptes que es varen aprovar al Parlament el 22 de desembre varen incorporar 26 esmenes dels regionalistes –les mateixes que Més per Menorca– i la formació taronja va aconseguir que se n’aprovassin 18, dues més que el PP.

A més, El Pi i Cs han aconseguit tirar endavant esmenes sobre les seves banderes polítiques. En el cas dels regionalistes, la més important és la dels 10 milions d’euros per a reconversió turística –per exemple, reformar passejos marítims. Cal recordar que, en matèria de turisme, El Pi ja va formar part del pacte entre el Govern i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) durant la tramitació de la polèmica llei turística, per incloure el canvi d’ús de les places obsoletes, que d’aquesta manera podran passar a ser residencials o administratives –aquesta va ser la gran demanda dels regionalistes, juntament amb l’intercanvi de places.

Fonts del Pacte admeten que hi ha una estratègia amb El Pi, tot i les diferències ideològiques. Això dona capacitat d’arribar a acords i visibilitat als regionalistes. Aquestes fonts sostenen que, si la candidatura de Josep Melià té el poder de partit frontissa perquè ni l’esquerra ni la dreta sumin majoria absoluta, és més factible que El Pi doni suport al bloc del PSIB, Unides Podem, MÉS per Mallorca i Més per Menorca que no al del PP i Vox, en el qual s’afegiria Ciutadans en cas que aconsegueixi representació.

Aquest argument s’ha plasmat en els pressupostos. Per exemple, tant el PP com El Pi havien presentat l’esmena de 10 milions per a la reconversió turística i el PSIB va acceptar només la dels regionalistes. Aquesta situació s’ha repetit en l’aprovació d’una esmena per assegurar la gratuïtat del transport escolar postobligatori –Batxillerat i cicles formatius d’FP–, una iniciativa presentada també per El Pi i el PP, i amb el mateix final. Segons expliquen fonts populars, el PSIB va argumentar que l’esmena a la totalitat del PP als pressupostos d’Educació va provocar que s’inclinassin finalment pels regionalistes.

Al llarg del debat de pressupostos, tant el portaveu del PP, Antoni Costa, com dos diputats de Cs, Juanma Gómez i Patricia Guasp, varen criticar que el Govern incorporàs esmenes d’El Pi en els casos en què les propostes dels dos partits coincidien. El portaveu regionalista, Josep Melià, argumenta a l’ARA Balears que la formació taronja ha anat canviant de posició durant la legislatura, ja que de vegades s’ha acostat a l’Executiu “i després estan als antípodes”. De fet, en la darrera votació del sostre de despesa, Cs s’hi va abstenir i més tard va presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos. “Tenim una posició més continuista i més estable, i per això amb el Govern és més fàcil”, sosté Melià.

Ciutadans i els autònoms

La gran bandera del partit que lidera a les Illes Patricia Guasp és la defensa dels autònoms i emprenedors. El Govern va arribar a un acord amb Cs en els pressupostos per bonificar el 2023 el 100% de la quota d’autònoms de les dones emprenedores i dels menors de 35 anys. És una mesura que Guasp ha reiterat en nombroses ocasions al llarg d’aquesta legislatura.

Tal com explica la politòloga i periodista Estefanía Molina, en el seu llibre El berrinche político (Destino), Ciutadans neix amb l’esperit de revertir “l’endogàmia política” que es vivia a les administracions, plenes de càrrecs de confiança que, al cap i a la fi, suposaven una extensió dels partits. En aquest sentit, la seva visió és que els polítics siguin professionals dels seus respectius camps, que vinguin en molts casos de l’empresa privada. Aquest fet és la font de la connexió que té el partit amb les peticions dels autònoms.

Així, tot i que a les Balears el vot de Ciutadans prové eminentment del PP, sense menjar gaire espai al PSIB, els socialistes han cercat arraconar els populars amb Vox, com a partits amb els quals és més difícil arribar a grans acords, encara que amb l’extrema dreta els pactes es dificulten més pel fet que només ha presentat una esmena a la totalitat dels comptes públics.

En el cas del PP, però, la sorpresa va saltar dia 20, amb un acord per augmentar la bonificació de l’impost de donacions d’immobles en vida del 57% al 60%. La xifra arriba al 95% si el beneficiari és menor de 36 anys, té una discapacitat o és pare o mare d’una família nombrosa o monoparental. El PP no podia dir que no a aquest acord, que està lluny de les seves aspiracions, ja que és una rebaixa fiscal i és el que reclamen setmana rere setmana. A més, expliquen que a efectes pràctics la mesura no tindrà grans resultats. Amb la transacció d’aquesta esmena, el PSIB intenta potenciar la seva ala moderada amb reduccions fiscals selectives.

stats