Política 17/09/2019

El PSIB, el PP, Cs i El Pi rebutgen el referèndum sobre monarquia o república proposat per MÉS

Vox se n'ha anat de la sala de plens del Parlament quan ha arribat el moment de votar la proposició no de llei dels ecosobiranistes

Maria Llull
3 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà

PalmaEl ple del Parlament ha votat aquest dimarts en contra de la proposició no de llei de MÉS per Mallorca per instar el govern espanyol a fer un referèndum vinculant sobre si el model d'estat ha de ser una monarquia o una república. El PSIB, el PP, Cs i El Pi han rebutjat aquesta possibilitat i Vox ha abandonat la sala de plens uns instants abans de la votació.

La PNL dels ecosobiranistes constava de quatre punts: exigir la convocatòria d'un referèndum vinculant; instar l'Estat que es torni a demanar al CIS l'opinió de la ciutadania sobre la monarquia de manera regular; instar la Casa Reial a renunciar a l'ús de Marivent i que el Parlament fes arribar la declaració fruit de la proposició no de llei al Govern balear, el Parlament espanyol i el cap de l'Estat. Només el segon punt, el relatiu al CIS, ha estat aprovat per la Cambra, amb els vots en contra del PP i Ciutadans.

El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha defensat "el dret a decidir de les persones" i ha subratllat "la voluntat inclusiva" de la proposta. "Estam disposats a acceptar esmenes perquè aquesta PNL no sigui un patrimoni de l'esquerra, sinó de moltes formacions polítiques", ha dit.

Ferrà ha manifestat la seva preocupació perquè el PP s'hagi alineat amb "l'extrema dreta" per tal de demanar la retirada de la PNL. "El PP hauria de reconsiderar el seu plantejament perquè és lamentable continuar amb aquest discurs", ha afegit el diputat ecosobiranista, qui ha qualificat el missatge de Vox de "molt delicat".

Per la seva banda, el portaveu de Vox, Jorge Campos, ha indicat que "no es pot debatre una il·legalitat" i ha advertit que "votar la PNL de MÉS tindrà conseqüències legals". A més, Campos ha destacat que el PSIB "és una comparsa del separatisme". "Ja veurem on acaben: a Bèlgica o a la presó", ha dit Campos als diputats de MÉS.

En el cas de Podem, el partit morat ha defensat que la prefectura de l'Estat "no ha de ser ocupada de manera vitalícia i hereditària per una persona" i ha donat suport a obrir "un debat públic que conclogui amb l'arribada d'una república federal".

"El sistema monàrquic és el responsable de la desigualtat social i ha estat insensible a l'empobriment d'una part de la població. A més, ha respost amb duresa a qui ha reclamat el dret a l'autodeterminació", ha manifestat el diputat de Podem, Pablo Jiménez.

El diputat del PP, Juan Manuel Lafuente, ha considerat que la república "és una qüestió que no afecta els ciutadans". "La república no existeix. El problema de l'habitatge, sí", ha considerat. Lafuente ha qualificat la PNL de "trampa", perquè vol canviar la Constitució amb un mecanisme no contemplat per la llei.

"A vostès els preocupa una altra república, en la qual volen incloure les Balears. Ataquen qualsevol qüestió que uneix els espanyols, i esperem que els partits que respecten la democràcia i la llibertat no caiguin en la seva trampa", ha dit Lafuente durant la seva intervenció.

D'altra banda, la diputada de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha volgut centrar el debat entorn del problema del "populisme i el nacionalisme". "El cap de l'Estat no hi és per fer política", ha dit Guasp, qui ha retret als representants de MÉS que intentin "desligitimar la democràcia".

El representant d'El Pi, Josep Melià, ha indicat que la seva formació rebutja el referèndum perquè "va en contra de la Constitució", ja que "els referèndums són consultius" i no vinculants. Pel que fa a la renúncia a Marivent, Melià ha assenyalat que això provocaria un "seriós compromís" pel fet que el palau és de "titularitat autonòmica".

"La Constitució va ser una passa endavant i va portar la democràcia. És dolent que uns expulsin uns altres de la Constitució, perquè ha de ser per a tothom", ha apuntat Melià.

Per la seva banda, la diputada de MÉS per Menorca, Patrícia Font, ha comentat que "Felip VI va perdre l'oportunitat de legitimar la monarquia amb un referèndum quan Joan Carles I va abdicar". "S'ha de poder opinar sobre el sistema polític", ha dit Font. "Els debats s'han de fer de manera pausada i pacífica, i no hi ha d'haver temes massa trascendents".

El PSIB ha justificat la seva negativa a un referèndum dient que "no existeix una àmplia majoria", ni social ni parlamentària, interessada a debatre sobre monarquia o república.

stats