GOVERN
Política 08/06/2019

El PSIB i Podem avancen sense MÉS a les negociacions

Els ecosobiranistes mantenen la línia dura malgrat les acusacions de cercar més les cadires que els acords programàtics i polítics

Maria Llull
3 min
El PSIB i Podem avancen sense MÉS a les negociacions

PalmaEl PSIB i Podem gairebé han tancat un acord programàtic per al Govern, després d’una setmana de negociacions marcada per la insistència de MÉS a assolir propostes prèvies i de caràcter global per a totes les institucions. Els ecosobiranistes ja varen deixar clar que seguirien el mandat de la seva assemblea i han mantingut una línia dura per arribar a acords, malgrat les acusacions que han rebut d’estar cercant més els càrrecs que el consens pel que fa als programes polítics.

Així, les cadires han estat la principal causa de l’enrocament de les negociacions i de la divisió dels seus protagonistes en dos fronts: per una banda, el PSIB i Podem, i, per l’altra, MÉS. Els ecosobiranistes no aspiren a presidir ni el Govern ni el Consell de Mallorca, ni tampoc la batlia de Palma. El que està en joc aquí és la presidència del Parlament i el senador autonòmic, que MÉS es vol repartir amb Podem, encara que no ha volgut fer pública quina distribució consideraria més adient.

Però ni el PSIB ni el partit morat s’han mostrat disposats en cap moment a ni tan sols tractar aquest tema abans de tancar els acords de polítiques i programes. A més, Podem podria estar més interessat a aconseguir llocs de responsabilitat dins l’organigrama del Govern que a tenir càrrecs de molta representativitat, però de menor efectivitat.

MÉS insisteix que els càrrecs no són l’únic focus dels problemes, ja que els ecosobiranistes també reclamen qüestions polítiques, com ara que es paralitzi la via connectora de Palma o que s’asseguri un finançament just per part de l’Estat. “No estam demanant la lluna, només qüestions bàsiques per estar còmodes dins el Govern”, assegurava divendres el membre de l’executiva de MÉS Miquel Gallardo.

Però altres fonts de les negociacions apunten que tant el PSIB com Podem s’han mostrat del tot favorables a assumir les propostes polítiques de MÉS, encara que circumscrites cadascuna a la institució pertinent, i reiteren que el vertader problema són les cadires.

De fet, el diputat electe de Podem, Juan Pedro Yllanes, va carregar amb duresa contra la posició dels ecosobiranistes divendres. “Hi ha dos partits que parlen de pressupostos i un altre que ha amenaçat d’anar-se’n de les negociacions i que ja pensa en càrrecs i cadires. No hi ha cap malestar amb MÉS, però la seva posició resulta sorprenent”, va dir a les portes del Parlament, just abans de la darrera reunió de la setmana, la qual es va dur a terme a la Conselleria de Presidència.

Aquestes crítiques han estat percebudes com una “imprudència” per part de MÉS, també perquè Yllanes no forma part de l’equip negociador del partit morat. Els ecosobiranistes consideren improcedent que els partits de la mesa es dediquin a fer valoracions sobre la manera de negociar dels altres actors implicats.

MÉS no es va aixecar de la mesa de negociacions divendres, però sí que ho va fer al llarg de la setmana. Fonts de la negociació apunten que els ecosobiranistes ni tan sols es varen presentar a la reunió de dimecres. Així i tot, el PSIB i Podem continuaren endavant amb la línia de treball que varen acordar inicialment: en primer lloc, consensuar els programes, passar a continuació als organigrames de cada institució i deixar com a darrera passa la qüestió dels càrrecs unipersonals més importants de la Comunitat. Aquests són els tempos que MÉS haurà d’acceptar o rebutjar.

Per part dels ecosobiranistes, el quid de la qüestió és quina etiqueta durà el pacte, si de governabilitat o tan sols d’investidura, amb MÉS exercint les funcions de control al Govern. Aquesta darrera opció no estaria mal vista per una part de la seva militància, com es feu palès a l’assemblea del passat 1 de juny. El que sí que té clar la formació ecosobiranista és que la fase prèvia ja està esgotada i s’ha d’anar cap a un nou plantejament.

El que és cert és que programa que permetrà un nou Govern d’esquerres està molt avançat, a l’espera de si MÉS vol incorporar-hi les seves aportacions. Això sí, els ecosobiranistes han posat per davant la impossibilitat d’un Govern de dretes. La presidència de Francina Armengol queda garantida, passi el que passi. De moment, hi queda marge d’acció: la data límit per constituir el Parlament és el 25 de juny. A partir d’aquí començarà un compte enrere de 15 dies per investir Armengol.

stats