Política 12/09/2019

El PSIB guanyaria a les Illes si es fessin de nou les eleccions generals, segons el CIS

Seria el partit més votat amb un 23,6% de suport, seguit del PP, amb un 12,5%

Ara Balears
2 min
Imatge d'un acte electoral del PSIB.

PalmaEl PSOE seria el partit més votat a les Balears si es fessin de nou unes eleccions generals, amb el 23,6% de suport, seguit del PP, amb el 12,5%, segons una enquesta del CIS que es va fer entre el 17 de juny i el 16 de juliol, abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez. El 7,2% dels enquestats a Balears ha dit que votaria Unides Podem; el 6%, Ciutadans; el 4,3%, Vox; el 0,5%, ERC; el 0,7%, Pacma i un 1,7%, altres partits.

Entre els enquestats a les Balears, un 15,1% ha manifestat que no votaria, un 14,4% no ho sap encara i un 13% no contesta. Entre l'abstenció i els qui no es pronuncien, sumen un 42,5%. Cal dir que la mostra d'enquestats a les Illes no és suficientment representativa per aconseguir uns resultats amb un marge d'error baix.

Quant a la valoració dels líders polítics d'àmbit estatal, cap d'ells aprova a les Balears. La valoració més elevada és el 4,8 de Pedro Sánchez, seguit d'Alberto Garzón i d'Albert Rivera, tots dos amb un 4. Pablo Iglesias obté un 3,8; Pablo Casado, un 3,7 i Santiago Abascal, un 2,6.

L'enquesta postelectoral de les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig que el Centre de Recerques Sociològiques ha fet pública ara, només recull la resposta espontània dels ciutadans, sense estimació de vot per part del CIS.

A escala estatal, el PSOE seria el partit més votat, amb un 29,7% dels sufragis, seguit del PP, amb un 11,6% dels suports, segons l'enquesta del CIS prèvia a la investidura fallida de Sánchez. No obstant això, si a la intenció de vot s'hi suma la simpatia expressada pels enquestats, el PSOE escalaria fins al 32,2%, seguit del PP, amb un 12,8%. En tercer lloc quedaria Unides Podem i les seves confluències, amb un 9,9%, i en quarta posició, Ciutadans, amb un 8,6%.

A més, un 3,5% dels espanyols es decantaria per Vox, un 3,1% votaria ERC i un 1,3% EH-Bildu. JxCat obtindria, segons aquesta enquesta del CIS, un 1,1% dels vots, un percentatge idèntic al del PNB, mentre que Compromís quedaria en un 0,6%. PACMA, formació que no té representació parlamentària, es manté a la vora de l'1%, amb un 0,8%, mentre que un 13,7% dels ciutadans té decidit que no votarà si hi torna a haver eleccions generals.

stats