Política 11/05/2023

El PSIB guanyaria les eleccions autonòmiques amb el 31,5% dels vots, seguit del PP i Vox

El CIS ha publicat aquest dijous una macroenquesta que dona més del 50% dels vots al bloc de l'esquerra

2 min
La presidenta del Govern i cap de llista del PSIB, Francina Armengol

PalmaFrancina Armengol estaria molt a prop de revalidar el Govern el pròxim 28 de maig. Segons les dades que ha revelat el Centre d'Investigacions Sociològiques aquest dijous, el PSIB guanyaria les eleccions amb un 31,5% dels vots, seguit del PP (26,1%) i Vox (13,6%). Tot i que la dreta i l'extrema dreta estan en les primeres posicions, els vots que arreplegarien Unides Podem (7,4%), MÉS per Mallorca (10,8%) i Més per Menorca (1,7%) donarien més d'un 50% del total al bloc de l'esquerra, però s'ha de tenir en compte la variació que hi pot haver entre les circumscripcions de Mallorca, Menorca i Eivissa, en el cas de la formació morada. De la mateixa manera, tot i que Més per Menorca tingui un 1,7% dels vots, cal remarcar que si se circumscriu només a l'illa, el percentatge augmenta considerablement.

El CIS certifica pràcticament la desaparició de Ciutadans, amb un 2,3% dels vots, i El Pi es quedaria amb el 2,8%, tot i que molt concentrat a Mallorca. No es pot determinar si superarà o no el 5% a l'illa per entrar en el Parlament, ja que l'enquesta no especifica per circumscripcions. El que queda clar és que Armengol tornarà a necessitar els partits situats a la seva esquerra per assolir una tercera legislatura consecutiva en el Consolat de Mar. Per la seva banda, Marga Prohens només té Vox com a company de viatge, a l'espera dels resultats que tingui El Pi.

Comparat amb el 2019, el PSIB augmenta els vots en un 4%, el PP un 4% i Cs baixa més de set punts, ja que fa quatre anys va obtenir el 9,8%. Es veu com Vox i el PP absorbeixen la pràctica totalitat dels electors de la formació taronja, que continuarien la tendència de totes les eleccions que s'han fet des de la repetició electoral de novembre del 2019, quan van passar de 57 a 10 diputats. Per ara, el CIS és l'única enquesta que posa el PSIB per damunt el PP en estimació de vot.

Això sí, cal tenir en compte que únicament s'han fet 418 entrevistes a les Balears, sense especificar-ho per illes. Un altre punt important és que en el vot directe hi hauria un 21,8 d'indecisos, que no tendrien clar a quin partit votar. Per tant, la capacitat de mobilitzar de les formacions pot ser clau a l'hora de reforçar o capgirar els resultats que dona el CIS.

stats