Política 20/09/2022

El PSIB proposa posar sancions municipals a la prostitució i cap partit hi vota a favor

Ni tan sols els membres de Pacte han donat suport a la mesura dels socialistes, atès que veuen un perill de criminalitzar les dones

3 min
Silvia Cano, aquest dimarts al ple del Parlament.

PalmaEl Partit Socialista ha quedat tot sol aquest dimarts al ple del Parlament en la seva proposta de posar sancions municipals a la prostitució. Es tracta del punt número 9 de la Proposició No de Llei (PNL) que la diputada Silvia Cano ha defensat aquest matí davant la cambra sota el títol Impulsar mesures en suport de les dones en situació de prostitució. Finalment, la PNL ha tirat endavant sense aquest punt i amb nombroses esmenes, transaccions i addiccions dels partits.

Concretament, el punt novè preveia la creació d'un "model d'ordenança abolicionista de la prostitució, juntament amb els Consells i la FELIB (Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears), per impulsar un projecte municipal que sancioni el foment o el consum de la prostitució". Segons la diputada socialista, el partit ha elaborat la PNL d'acord amb la legislació que ja hi ha vigent a altres indrets, com Sevilla o Suècia.

Però cap partit ha donat suport a aquesta mesura i només Unides Podem ha proposat esmenar-la. La formació lila proposava fer un estudi que garantís que aquesta proposta podia ser efectiva per "desincentivar" el consum de prostitució. Així, tan sols el PSIB i UP han votat a favor de l'esmena. Davant això, Cano ha lamentat que "la majoria dels grups de la cambra autonòmica hagin rebutjat consensuar amb els consells i la FELIB polítiques i ordenances abolicionistes per desincentivar la compra de sexe penalitzant els clients, mai les persones en situació de prostitució".

En qualsevol cas, amb aquesta PNL dels socialistes, el desacord entre els membres del Pacte en matèria de prostitució s'ha fet encara més evident. Mentre que MÉS per Mallorca ha advertit que cal abandonar el discurs maniqueu d'"abolicionisme o regulacionisme", Unides Podem ha admès que comparteix "l'horitzó abolicionista" del PSIB, però insisteix que cal "no criminalitzar les dones". Ambdós partits del Pacte han insistit que, abans de tot, s'ha de modificar la Llei d'estrangeria, atès que la prostitució és una realitat que afecta, especialment, les dones migrants.

MÉS i UP, més propers a l'oposició

Fins i tot, algunes de les posicions de MÉS i Podem han estat més properes a alguns partits de l'oposició, com el de Ciutadans, que a les del PSIB. De fet, la coordinadora de Cs, Patricia Guasp, ha aplaudit i mostrat el seu suport a les intervencions de la portaveu d'UP, Esperança Sans, i la diputada de MÉS Joana Aina Campomar.

Sans ha defensat que cal que "les dones que vulguin sortir de la prostitució tinguin les eines per fer-ho" i, per això, el seu partit ha inclòs com a esmenes de la PNL "la necessitat d'assegurar l'accés a un habitatge digne" per a aquestes dones. També ha insistit que cal avançar en el terreny estatal per al desenvolupament de la Llei Integral per lluitar contra el tràfic de persones". Pel seu costat, Campomar ha incidit en el fet que "tots els estudis demostren que l'impacte de les mesures de persecució de la prostitució al carrer tenen un efecte molt negatiu sobre elles, perquè les aboca a la clandestinitat i a una major vulnerabilitat".

"El principal problema, el debat, no és prostitució sí o no, com planteja el PSIB", ha declarat Guasp, qui ha criticat de "paternalista i puritana" la visió dels socialistes, la qual "comparteixen amb els conservadors". Per a la coordinadora dels taronges, "el treball sexual és una realitat" i "negar-lo" no és la solució. Per altra banda, la diputada del PP Margalida Duran ha rebutjat les propostes del PSIB que feien referència a qüestions que no són competència de la Comunitat Autònoma. En el cas d'El Pi, la diputada Maria Antònia Sureda ha considerat que "el tema està mal enfocat" i ha destacat que cal distingir entre explotació sexual (tràfic) i la prostitució que exerceixen algunes dones "perquè així ho volen".

stats