Política 15/11/2022

La promoció turística monopolitza la sessió de control davant les crítiques de l'oposició

Els partits de la dreta han retret "la falta de consens" entre els socis de govern en aquesta qüestió, i Armengol titlla de "lamentable" que les preguntes "no es dirigeixin als fruits de la WTM"

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts

PalmaUn terç de les preguntes de control de l'oposició al Govern han tractat del mateix tema: la promoció turística i la visita de l'Executiu a la World Travel Market (WTM) de Londres, la segona fira de turisme més gran del món. Pràcticament tots els partits del Parlament, menys Vox, hi han fet referència, des de distints vessants. Mentre El Pi, Ciutadans i el PP han posat el focus en les diferències entre els socis de govern quant a la promoció turística, Més per Menorca ha mostrat "preocupació" perquè la voluntat de desestacionalitzar el turisme a les Illes "suposi una saturació permanent".

Cal recordar que el mateix dia que s'inaugurava la WTM, el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, reclamava que es deixàs d'acudir a aquest tipus de fires. El vicepresident i portaveu adjunt del Govern, Juan Pedro Yllanes, afirmava que "no sabia si la presidenta del Govern, Francina Armengol, havia anat a Londres a fer promoció". Des de la capital britànica, Armengol sostenia que el Govern no deixaria de fer promoció, mentre el conseller de Turisme, Iago Negueruela, explicava que no s'havia anat a promocionar les Illes. Finalment, la directora de Turisme del Consell de Mallorca, Lucía Escribano, hauria afirmat a The Sun que l'illa "no vol més turistes britànics a l'estiu", unes afirmacions que el Consell va negar.

Tots aquests fets han estat objecte de crítica per part de l'oposició, però cap, llevat de Més per Menorca, ha mostrat interès en la sessió de control en conèixer els resultats de les reunions entre l'Executiu i les aerolínies o els touroperadors britànics, un fet que Armengol ha criticat. "Les Balears van a les fires a explicar les polítiques turístiques, som líders en ocupació", ha afirmat Negueruela. "No tindríem les xifres de visitants i de despesa turística que tenim si no fos pel treball d'aquest Govern", ha afegit.

El diputat del PP, Sebastià Sagreras, ha criticat "la falta de consens" entre els socis de l'Executiu davant el debat de la promoció turística. Fins i tot, ha acusat Negueruela d'anar a Londres "a fer turisme, i no a cercar turistes". Aquesta declaració ha estat objecte de crítica per part del portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, qui ho ha titllat de "lamentable".

A més, tant des d'El Pi com també els ecosobiranistes s'ha retret al PP les crítiques que la presidenta del partit, Marga Prohens, va fer a la WTM a la mobilitat de les Balears. "És una deslleialtat institucional", ha incidit el portaveu regionalista, Josep Melià. Armengol s'ha sumat a les crítiques a Prohens, destacant que "no és raonable anar a una fira turística a criticar la destinació turística que vols representar". "Prohens sí que va anar de turisme a Londres, parlant malament de la Comunitat; una vergonya", ha dit també Yllanes.

El vicepresident del Govern ha justificat les seves afirmacions sobre la desconeixença de si Armengol feia promoció turística, matisant que les competències en aquesta matèria són dels consells insulars. "El Govern va explicar les noves circumstàncies, traslladar al sector la importància del model turístic", ha declarat. El mateix Negueruela ha afirmat que, a les fires, el Govern sosté que "no volem més turisme d'excessos ni a l'estiu". Per aquest motiu, l'Executiu ha reclamat que la temporada s'allargui, i comenci el febrer a Mallorca i el març a la resta d'illes.

stats