Política 28/04/2023

Prohens s'emmiralla en Juanma Moreno i el 'model andalús' per no dependre de Vox

La presidenta del PP balear ha presentat la seva candidatura autonòmica acompanyada del president d'Andalusia, que va aconseguir una majoria absoluta en una comunitat històricament socialista

3 min
Prohens i Moreno saludant els assistents a l'acte del PP que s'ha duit a terme a Campos

PalmaL'elecció del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, com a convidat del PP balear per presentar la candidatura autonòmica no ha estat una casualitat. La líder popular, Marga Prohens, ha declarat en diverses ocasions en els darrers dies que "el programa de govern no es mercadeja" i que ella aspira a "governar en solitari, no a liderar un bloc com Francina Armengol". Això concorda amb el que Moreno ha aconseguit a Andalusia: una majoria absoluta, després de governar amb Ciutadans i el suport extern de Vox, en una comunitat històricament socialista, i que és la més poblada d'Espanya.

"Ho hem vist a Andalusia, el canvi funciona. Se'n reien, d'aquesta possibilitat, però els andalusos varen donar la majoria a Moreno. Treballarem sense descans per assolir aquest objectiu: governar en solitari", ha afirmat aquest divendres Prohens a l'acte que ha fet al partit a Campos –la seva terra natal. El seu ha estat un discurs de vegades exaltat. "Que continuïn difamant-me! Que continuïn insultant-me! Que som aquí, per a elles i per a vosaltres", ha clamat, referint-se a les crítiques que ha rebut en les darreres setmanes per, entre altres qüestions, la fotografia amb l'exdirigent del PP de Palma condemnat per corrupció José María Rodríguez, o pel fet de qualificar la implantació de llits elevables en els hotels com "la beneitura més gran en política turística".

Sense anomenar Vox, Prohens vol fer veure que no vol governar-hi, tot i que l'extrema dreta digui i repeteixi que l'única alternativa al Pacte passa per una coalició entre els dos partits. A més, ha centrat bona part de les seves paraules en els impostos, aprofitant que a Andalusia, per exemple, s'ha eliminat el de patrimoni, el de successions i donacions o s'ha rebaixat l'IRPF fins en quatre ocasions. Cal remarcar que la fiscalitat és un dels eixos centrals del discurs del PP.

Prohens només ha esmentat un altre dirigent territorial del PP, a banda del mateix Moreno i Feijóo: Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid i el d'Andalusia són els que tenen més poder regional. "Faré força amb Moreno i Ayuso contra llei d'habitatge que protegeix els ocupes, que són delinqüents i és al carrer on els hem de trobar", ha remarcat sobre la normativa que es va aprovar ahir mateix al Congrés dels Diputats.

"És que estic per sumar-me a aquesta llista i tot", ha comentat de manera irònica Moreno en l'inici de la seva intervenció. El líder andalús ha tret pit de les seves polítiques i de ser "el banc de proves més grans" de les baixades d'impostos, que han donat peu, segons ha afirmat, a una recaptació 2.000 milions d'euros superior. "M'enorgulleix el projecte del PP i Marga Prohens, el partit de les grans majories", ha subratllat.

Cap menció a Doñana

Ni Moreno ni Prohens han fet cap menció a les crítiques tant del govern espanyol com també de la Comissió Europea a la polèmica llei del govern andalús per regular els regadius del Parc Nacional de Doñana. La visita del conseller de Medi Ambient de la comunitat per intentar convèncer el comissari europeu d'aquesta àrea, Virginijus Sinkevicius, no va donar fruits i és un tema que ha traspassat totalment l'arena autonòmica, ja que tant Feijóo com el president del PP europeu, Manfred Weber, s'hi han implicat i han retret a la Comissió Europea que "faci campanya per Pedro Sánchez".

stats