Memòria a les víctimes de l'Holocaust
Política 26/01/2024

Prohens demana "no ser equidistant" amb l'antisemitisme a l'acte per les víctimes de l'Holocaust

El president de la Comunitat Jueva de les Balears ha acusat els palestins de voler "destruir Israel"

ARA Balears
2 min
El president de la Comunitat Jueva, Ari Molina i la presidenta del Govern, Marga Prohens

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha demanat aquest divendres, en un acte commemoratiu del Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, que se celebra el 27 de gener i amb el qual s'ha recordat també les víctimes de l'atac de Hamàs el passat 7 d'octubre, "no ser equidistants" davant l'antisemitisme. "Segle rere segle, any rere any, dia rere dia, el poble jueu ha estat objecte de tota mena d'abusos i estigmes". En aquest sentit, la presidenta ha dit que "primer es va parlar d'antijudaisme; després, d'antisemitisme, i avui, lamentablement, arreu del món, també a les Balears, continuam sentint discursos, actituds i proclames que demostren que l'odi contra els jueus contiua viu, com un virus que muta però que no mor".

Així, i després de recordar les víctimes de l'Holocaust, Prohens ha aprofitat per carregar contra Hamàs pel seu atac el passat mes d'octubre, pel qual la franja de Gaza i el poble palestí són sotmesos a una massacre per part de l'estat d'Israel. Així les coses, la presidenta del Govern balear ha aprofitat l'acte en memòria de les víctimes de l'Holocaust per demanar "un acte de compromís i reafirmació respecte de la dignitat i els drets més elementals de les persones", així com "d'expressió de rebuig i condemna de tot acte de terrorisme, deshumanització i antisemitisme en totes les seves formes". En definitiva, un acte de "reconeixement del sofriment del poble jueu", ha dit.

Per part seva, el president de la Comunitat Jueva de les Balears, Ari Molina, ha recordat les víctimes de l'Holocaust, "un període en el qual sis milions de jueus van ser assassinats". Tot apuntant que ell pensava que "per a les víctimes no hi ha res pitjor que el silenci", però, després del 7 d'octubre, ha descobert que "hi ha una cosa pitjor, el fet d'acusar-los a ells i, per extensió, tots els jueus de ser autors dels brutals crims dels quals som víctimes".

"Aquesta inversió del subjecte passiu té la finalitat de causar el major mal possible i fer defallir la moral de tot un poble, fonamentant-se en una ferida mai tancada. Es tracta de deslegitimar l'oponent, l'enemic. Aquesta és la major expressió d'antisemitisme que podem comprovar avui en la nostra societat", ha lamentat Molina, subratllant que "el genocidi i l'apartheid tenen línies clares i definides. Són termes que han estat prostituïts per aquesta espècie d'internacional totalitària que està omplint les ciutats de mig món". Així, el president de la Comunitat ha aprofitat també per carregar contra els palestins, els quals ha acusat de voler "destruir Israel i eliminar la població jueva de l'Orient Mitjà". "Quan en les manifestacions llegim en pancartes que 'des del riu fins a la mar: Palestina, llibertat', veim una descarada incitació al genocidi", ha dit.

stats