Política 19/10/2021

Processen el PP de València i tot l'equip municipal de Rita Barberá per blanqueig de capitals

Els fons irregulars serien donacions d'empresaris per finançar la campanya electoral dels conservadors del 2015

Ara
1 min
Rita Barberá va voler mostrar tranquil·litat durant la seva compareixença pública.

ValènciaEl titular del jutjat d'instrucció número 18 de València ha dictat el processament per blanqueig de capitals de 49 dels investigats, la majoria regidors i assessors del grup municipal del Partit Popular a l'Ajuntament de València, que presumptament van rebre diner negre de mans d'alguns responsables del partit –1.000 euros cadascun– i els van blanquejar mitjançant transferències bancàries al compte de la formació conservadora. Aquests poc més de 50.000 euros, provinents suposadament d'empresaris que els donaven a canvi d'adjudicacions municipals, haurien ajudat a sufragar la campanya de les eleccions municipals del 2015.

El magistrat també ha apreciat indicis de conducta irregular en l'actuació del mateix PP com a persona jurídica i l'ha processat pel mateix delicte. No obstant, ha circumscrit la responsabilitat de la formació al seu organigrama local, atesa la possibilitat que el tripijoc fos “opac a l'estructura nacional” del partit i el dugueren a terme “poques persones" i del cercle "més estret de l'aleshores alcaldessa [Rita Barberá]”.

L'instructor ha decretat també la reobertura de la investigació seguida per aquests fets contra Miguel Domínguez, que era diputat autonòmic i, per tant, aforat davant el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. Així mateix, ha determinat l'arxivament de les actuacions contra els exregidors María José Alcón i Emilio del Toro, ja que van morir durant la instrucció. Per contra, ha processat Cristóbal Grau i Luis Salom, assessors de l'actual grup municipal, que encapçala la també diputada autonòmica i secretaria general dels populars valencians María José Catalá.

El magistrat ha concedit un termini de 20 dies a la Fiscalia i a les acusacions populars personades en aquesta peça del cas Taula perquè sol·licitin l'arxivament de les diligències o bé l'obertura de judici oral. 

stats