Governabilitat a l'Estat

El president del CGPJ proposa deixar els partits polítics fora de l'elecció dels jutges

Guilarte envia la seva proposta de modificacions al Congrés i al Senat

2 min
El president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, en un ple de l'òrgan de govern dels jutges

MadridEn les seves últimes setmanes com a president substitut del Consell General del Poder Judicial (té previst dimitir a l'estiu), Vicente Guilarte fa moviments per intentar desfer un bloqueig que s'allarga des de fa més de cinc anys. Aquest dimarts ha enviat a les presidències del Congrés i del Senat la proposta de modificacions que fa mesos que va posar sobre la taula per despolititzar els nomenaments al món de la judicatura. D'una banda, el dels vocals de l'òrgan de govern dels jutges; i de l'altra, els de la pròpia carrera judicial.

Guilarte parteix de la premissa que actualment existeix una "ingerència" política sobre el poder judicial a què vol posar remei. El president interí del CGPJ comparteix la tesi que els vocals són una mena d'eines dels partits per controlar els nomenaments de jutges i que, per tant, les designacions de qui ha d'impartit justícia estan viciades. Per solucionar-ho, proposa que els càrrecs governatius —és a dir, presidents d'Audiències Provincials, Tribunals Superiors i Sales d'Audiències i Tribunals Superiors— es decideixin entre els propis jutges del territori. Ara són els vocals del CGPJ els que els escullen.

Pel que fa als càrrecs jurisdiccionals com els magistrats del Tribunal Suprem, Guilarte proposa que es configuri una comissió de cinc persones que faci l'elecció a partir de criteris de mèrits i capacitació. Es tractaria d'"objectivar els nomenaments". En aquest sentit, planteja que la comissió estigui formada per vocals del CGPJ amb una trajectòria lligada a l'àmbit de la plaça que s'ha d'elegir, magistrats del Suprem escollits per sorteig i també persones externes que podrien ser catedràtics especialistes, advocats de l'Estat o fiscals, en funció del camp de la vacant a escollir.

El model d'elecció del CGPJ

A dia d'avui hi ha unes 122 places a cobrir arreu de l'Estat i Guilarte proposa que, més enllà que el CGPJ es renovi amb el sistema actual, sí que considera que s'haurien de desenvolupar ja els nous criteris en l'elecció d'aquestes designacions governatives i jurisdiccionals. Per a una pròxima renovació de l'òrgan de govern dels jutges, sí que és partidari que es modifiqui el sistema d'elecció dels vocals per trencar amb l'adscripció partidista que ara es percep. No es mulla sobre si el Congrés i el Senat haurien de deixar d'escollir els vocals provinents de la carrera judicial, però sí que planteja que s'elabori un sistema en què hi hagi proporcionalitat entre els jutges que estan integrats en associacions judicials i els que no. Pel que fa als 8 vocals juristes de reconegut prestigi, proposa que només puguin concórrer els que no han ocupat càrrecs polítics amb anterioritat.

stats