Política 03/10/2016

El president de la gestora del PSOE: "No és el mateix abstenir-se que donar suport [a Rajoy]"

El líder del PP truca a Javier Fernández per felicitar-lo pel seu nomenament. Fernández afirma que el "pitjor escenari" serien unes terceres eleccions i descarta donar llibertat de vot als diputats. Tampoc vol entendre's amb els nacionalistes

Dani Sánchez Ugart
2 min
Javier Fernández, president de la gestora del PSOE / D.S.U.

MadridEl president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha reconegut aquest dilluns que el PSOE va oferir dissabte un "espectacle lamentable" que "no s'ha de tornar a produir" i ha expressat la seva voluntat de "dialogar i pactar". "Cal abaixar la temperatura de l'incendi interior que ens està consumint i que es pot convertir en una cosa irresoluble", ha asseverat.

"L'objectiu que té aquesta gestora és dur el partit a un nou congrés, en una situació anímica ben diferent", ha dit. Abans, però, caldrà passar per "algunes situacions intermèdies", tot i que, segons ell "encara no hi ha un calendari prefixat".

"Fem el que fem, el partit socialista assumeix un desgast amb una decisió que haurà de prendre", ha dit, i ha mantingut que el "pitjor escenari" per al partit és anar a terceres eleccions. "Pot haver-hi altres alternatives que jo no puc plantejar ara", ha afegit.

Defensor de l'abstenció al PP com a 'baró' del PSOE, Fernández ha volgut prendre distància del debat sobre la posició que ha de prendre el partit, ara que és president de la gestora, però ha aclarit que "no és el mateix abstenir-se que donar suport" a un govern popular.

Sobre la possibilitat de pactes alternatius, Fernández ha assegurat que "amb els nacionalistes no hi ha res a parlar", tot i que després ha matisat que es referia als "independentistes", perquè amb el PNB sí que es pot parlar. Amb ERC i el PDC, res a negociar, "i menys ara, quan estem veient a Catalunya uns partits que es desconnecten de la llei i el dret", ha dit: "Jo això ho descartaria absolutament".

El que no ha descartat és parlar amb els líders d'altres formacions, com Podem o Ciutadans, i també amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. De fet, després de la reunió de la gestora, el president espanyol en funcions ha trucat a Fernández per "felicitar-lo" pel seu nomenament, segons ha explicat el PSOE en una nota. Els dos líders s'han emplaçat a mantenir-se en contacte.

Per començar, demà a la reunió del grup parlamentari socialista no hi haurà canvis de rellevància en els portaveus, segons ell, tot i que no ha descartat que a mitjà termini sí que n'hi hagi. Fernández no ha aclarit ni quan serà el comitè federal del partit per fixar la postura en un eventual debat d'investidura ni quan es produirà el congrés federal del partit.

"No ens hem plantejat ni em plantejo que hi hagi llibertat de vot a la investidura", ha dit, i ha evitat pronunciar-se sobre quins seran els passos que seguirà el partit, una decisió que dependrà del comitè federal, que encara no té data, però no serà aquest dissabte.

"Només ha sigut una reunió per al repartiment de tasques, amb l'objectiu que l'acció del partit discorri pels camins de la normalitat", ha dit Fernández, que ha expressat el seu "agraïment" a Pedro Sánchez per "la dedicació i la feina que ha tingut durant aquests dos anys, que han sigut molt durs".

stats