Política 29/05/2023

El PP i Vox destronen l'esquerra i sumen majoria absoluta al Parlament

Els populars superarien àmpliament els 16 escons del 2019, mentre que l'extrema dreta pràcticament triplicaria els resultats anteriors

1 min
Prohens quan ha votat aquest diumenge

PalmaCanvi de cicle a les Balears. La suma del PP i Vox supera àmpliament els 30 diputats necessaris per assolir la majoria absoluta. El PP passa de 16 escons a 25, l'extrema dreta quasi triplica els resultats –de 3 diputats a 8– i la gran sorpresa és Unides Podem. La candidatura encapçalada per Antònia Jover sumaria únicament 1 representant, enfront dels 6 del 2019 i els 10 del 2015.

El PSIB retrocediria dels 19 diputats als 18, MÉS per Mallorca manté els 4 representants –l'única formació del Govern de Francina Armengol que obté els mateixos escons– i Més per Menorca també reté els 2 escons. El diputat de Formentera, que fins ara havia estat a mans de la coalició d'esquerres, també canvia de bàndol i és per a Sa Unió.

Així, la suma del PP i Vox quedaria amb 33 diputats, mentre que el bloc de l'esquerra retrocediria dels 32 escons del 2019 als 26. Dues formacions quedarien fora del Parlament: Ciutadans i El Pi. La formació taronja, que perdria els cinc diputats, continuaria la tendència de totes les eleccions que s'han fet fins ara. En el cas dels regionalistes, també quedarien sense els 3 escons, tot i que, segons l'enquesta d'IB3 després que tancassin els col·legis electorals, a Mallorca estarien a només dues dècimes d'arribar a la barrera electoral del 5%.

Així, ara mateix tres candidats de partits que el 2019 varen aconseguir representació no entrarien a la Cambra autonòmica: Patricia Guasp (Ciutadans), Josep Melià (El Pi) i Antònia Jover (Unides Podem). En aquest darrer cas, malgrat que la formació té un escó, no és per la circumscripció de Mallorca.

stats