Eleccions autonòmiques del 2023
Política 12/06/2023

El PP veta el líder de Vox al País Valencià: "Un condemnat per violència de gènere no s'hauria de dedicar a la política"

Els populars es reuneixen aquest dimarts amb el partit ultra per aconseguir la investidura de Carlos Mazón

2 min
El portaveu del comitè de campanya del Partit Popular, Borja Sémper, durant la seva compareixença aquest dilluns

València"Pensem que una persona condemnada per violència de gènere no s'hauria de dedicar a la política", és "una línia vermella". Aquestes paraules del portaveu del comitè de campanya del Partit Popular i subsecretari de Cultura i Societat Oberta, Borja Sémper, en referència a la presència del líder de Vox al País Valencià, Carlos Flores, en un futur govern conjunt a la Generalitat, han posat sobre la taula un dels grans dilemes que haurà de resoldre el líder dels conservadors espanyols, Alberto Núñez Feijóo, durant els pròxims mesos.

La declaració de Sémper d'aquest dilluns arriba just el dia abans que el PP tanqui amb Vox la ronda de contactes per intentar aconseguir la investidura del seu candidat, Carlos Mazón. La reunió es produirà després que les trobades amb el PSPV i Compromís hagin confirmat l'escenari previst: que els populars necessitaran els vots de l'extrema dreta. "No ens abstindrem en la investidura perquè després el PP acordi amb Vox totes les polítiques", ha emfatitzat el diputat i portaveu valencianista Joan Baldoví al finalitzar l'encontre. El polític de Sueca ha justificat el posicionament de la seva formació davant la negativa dels populars a establir un “cordó sanitari” a Vox.

Les paraules de Sémper també han estat valorades pel secretari d'organització del PSPV, José Muñoz, que ha considerat que el PP intenta prendre el pèl a la ciutadania i que els populars pactaran amb Vox. En aquest sentit, ha recordat que Flores va ser designat membre del Consell Valencià de Transparència a proposta dels conservadors.

Un cop descartades les abstencions del PSPV i Compromís, aquest dimarts tindrà lloc la primera imatge de Mazón –que ha acudit a les trobades amb socialistes i valencianistes– amb Carlos Flores si aquest, com és previsible, encapçala el grup negociador de Vox. A l'espera d'escoltar Flores, qui ha parlat aquest dilluns ha sigut el secretari general del partit ultra, Ignacio Garriga, que ha afirmat que la formació "no abaixarà el cap en cap circumstància", tampoc "davant les pressions i el xantatge".

Acord a Elx

Malgrat que en l'àmbit autonòmic l'acord entre PP i Vox no es preveu que arribi fins després de les eleccions estatals del 23 de juliol, on sí que el pacte està encarrilat és a Elx. A la tercera ciutat del País Valencià el PSPV va ser la formació més votada, circumstància que obliga el candidat popular, Pablo Ruz, a rebre els vots de Vox si vol ser escollit. Més fàcil ho tenen María José Catalá, Luis Barcala i Begoña Carrasco a València, Alacant i Castelló de la Plana, que poden ser triats sense els suports de l'extrema dreta al representar les llistes més votades del consistori. Una altra cosa seran els pactes de govern per al dia a dia municipal.

stats