Poder judicial
Política 09/09/2022

El PP i el PSOE continuen enrocats amb el CGPJ tot i l'amenaça de dimissió de Lesmes

Els populars proposen reprendre les reunions però la Moncloa diu que no hi ha voluntat real

3 min
Feijóo en l’acte d’inici de l’any judicial.

MadridNi l'amenaça de dimissió del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, de fa dos dies ha servit per acostar posicions entre el PSOE i el PP per renovar l'òrgan de govern dels jutges. El partit d'Alberto Núñez Feijóo ha mogut fitxa i aquest divendres ha enviat una carta al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en què li demana que tornin a seure per desencallar la renovació —també n'han enviat una a Lesmes expressant la seva voluntat de renovar l'òrgan—. En la missiva, firmada pel vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, els populars mantenen les mateixes condicions del document que van enviar el mes de juliol al govern espanyol. I això, per a la Moncloa, demostra que la carta està feta "de cara la galeria", en paraules del mateix Bolaños, i que no hi ha una voluntat real de renovar el CGPJ.

"Si volen, em poden trucar i amb una tarda el renovem", ha deixat anar el ministre de la Presidència des de la Rioja, on ha acusat els populars d'enviar-los una carta "plena d'excuses, de línies vermelles i de condicions". "Li responc amb tres paraules: compleixin la llei", ha reblat. Fonts de l'executiu espanyol, a més, reiteren que quan el PSOE ha estat a l'oposició ha renovat el CGPJ quan tocava. "Hem d'aspirar a fer una reforma més profunda i encaminada a reforçar la despolitització de la justícia", apunten, al seu torn, els populars a la seva carta, que afegeixen: "Molt més important que els candidats és el perfil que han de complir". És a dir, el que reclama el PP ara és que el relleu a l'òrgan de govern dels jutges no sigui un simple canvi de cromos —com ha sigut fins ara amb l'aval tant dels conservadors com dels socialistes—, sinó que demanen que vagi acompanyat d'un compromís de l'executiu de reformar la llei orgànica del poder judicial un cop culminats els canvis. Fa quatre anys que els membres del CGPJ tenen el mandat caducat.

Retrets per la renovació del TC

"Tenen temps per respondre, però tot sembla indicar que al govern l'únic que li interessa és el TC i donar-li la culpa al PP", ha afirmat el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, de visita a Tarragona. Els conservadors, de fet, aprofiten la missiva per retreure al govern espanyol l'estratègia per renovar quatre dels magistrats de l'alt tribunal a través d'una reforma legislativa que permetia al CGPJ fer nomenaments tot i tenir el mandat caducat. "Guanyar el TC per un govern és perdre'l per als ciutadans. Les urnes concedeixen una majoria raonable al govern [...], però mai una de tan abusiva com la que es planteja en aquests moments", afirma González Pons a la carta. Amb el relleu d'aquests quatre magistrats —dos els ha de triar el govern espanyol i dos més el CGPJ—, hi hauria majoria progressista a l'alt tribunal.

Ara bé, de moment aquesta renovació haurà d'esperar. Aquest dijous el ple del CGPJ va acordar deixar sense límit de temps el nomenament dels dos candidats que li pertoquen. Per tant, el més probable és que no es compleixi el termini del 13 de setembre que havia fixat el govern espanyol per tenir renovat el TC. L'executiu espanyol s'esperarà que l'òrgan de govern dels jutges triï els seus candidats, tal com ha admès Bolaños aquest divendres: "Donem temps que els vocals del CGPJ facin la seva feina". La ministra de Defensa, Margarita Robles, en canvi, no s'ha estat de criticar l'estratègia dels jutges i els ha retret els "obstacles" que posa el CGPJ per renovar el TC, que ha recordat que és "exigible per llei".

stats