Política 01/12/2021

El PP proposa una baixada d'impostos de 200 milions d'euros

Els populars presentaran 436 esmenes als pressupostos del Govern per al 2022

ARA Balears
3 min
El diputat Toni Costa i la presidenta del PP balear, Marga Prohens.

PalmaEl PP presentarà 436 esmenes als pressupostos del Govern per al 2022 que, segons els populars, farien possible abaixar els impostos dels ciutadans de les Balears en 200 milions d'euros, segons ha explicat la presidenta del PP balear, Marga Prohens, en roda de premsa i ha informat Europa Press. Com ja assenyalen diversos representants del PP des de fa setmanes, Prohens ha considerat que els comptes de l'Executiu són "electoralistes, imprudents, inflats i excessivament optimistes". "El que s'està carregant el socialisme és la classe mitjana, la classe treballadora i les famílies", ha afegit.

Malgrat els centenars d'esmenes, Prohens ha admès que el PP no té "molta esperança" en el seu èxit. "Estam vivint el viratge perillós per a la convivència de la supèrbia clàssica d'Armengol cap a l'autoritarisme", ha criticat. La líder popular també va fer referència a les declaracions del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, qui va assenyalar dilluns que "hi ha vegades que es poden moderar les crítiques", en referència als empresaris. També ha criticat les declaracions del director general de Mobilitat, Jaume Mateu, qui va demanar dimarts als treballadors del Servei Ferroviari de Mallorca que "deixin de molestar" els usuaris del transport públic.

Però Prohens ha anat més enllà i ha assegurat que el Govern pretén dur els ciutadans cap a "una societat on no hi hagi crítica". "Volen convertir l'oposició en dissidència i la crítica en deslleialtat", ha continuat, i ha ironitzat: "Sembla que el PP hagi de demanar permís a la presidentíssima Armengol per parlar". La líder del PP balear ha remarcat que el seu partit continuarà "fent oposició" i "denunciant els escàndols que aquest Govern vol tapar".

Prohens ha detallat algunes esmenes i ha reiterat un dels mantres econòmics de la dreta: "Abaixar impostos i estimular l'economia és la millor manera de garantir els serveis públics". Una de les propostes del PP és suprimir l'impost de successions, que tindria un cost per a les arques públiques de 60 milions d'euros. Els populars també volen anul·lar la pujada de l'impost de patrimoni i anar cap a una eliminació progressiva d'aquest tribut, el qual "no té cap país d'Europa". L'impacte d'aquesta mesura seria de 30 milions d'euros.

Una altra reclamació és suprimir l'impost de transmissions patrimonials en la compra del primer habitatge per a menors de 30 anys i reduir-lo al 60% per a menors de 35 anys, famílies monoparentals, famílies nombroses i persones amb discapacitat, amb un impacte de 40 milions per a les arques públiques. D'altra banda, el PP també vol abaixar el tram autonòmic de l'IRPF: un 0,5% per a rendes inferiors a 30.000 euros i un 0,25% per a la resta. A més, el partit de la dreta demana deduccions per als llogaters que posin el seu habitatge en el mercat o augmentar la deducció per comprar llibres de text, amb un impacte de 70 milions d'euros.

El factor d'insularitat

D'altra banda, Prohens també ha parlat del factor d'insularitat, el qual estarà dotat amb 183 milions als pressupostos de l'Estat, i ha exigit que no es converteixi "en una borsa" perquè "Armengol faci amb aquests doblers el que vulgui". El PP ha proposat en aquest apartat infraestructures per al cicle de l'aigua, beques d'estudiants, inversions agrícoles, inversions en zones turístiques madures i en competències dels consells, per a la llei de capitalitat de Palma i Eivissa i per a la Reserva de la Biosfera a Menorca.

La presidenta del PP balear també ha detallat una sèrie d'esmenes per reduir la despesa del Govern, com la congelació d'alts càrrecs i del sou dels diputats, així com l'eliminació de la Direcció General de Sobirania Alimentària, de l'Oficina Anticorrupció i de l'Institut Balear de l'Energia. A més, Prohens ha reiterat la petició del PP perquè l'Impost de Turisme Sostenible "sigui finalista" mentre existeixi. "El temps ens ha donat la raó i no hauríem de parlar d'ecotaxa sinó d'ecofarsa", ha dit Prohens, repetint el mateix argument que ja va defensar el portaveu del PP en el Parlament, Toni Costa, fa setmanes.

stats