Política 08/11/2021

Uns pressupostos balears de 2022 qüestionats per l'oposició abans de començar a tramitar-se

El Partit Popular ja ha anunciat que hi presentarà una esmena a la totalitat

2 min
El president del Parlament, Vicenç Thomas, i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, juntament amb la lletrada major de la cambra, Esperança Munar, i el director general de Pressuposts, Joan Ignasi Morey

Palma"Els pressupostos de 2022 neixen amb peus de fang", "les previsions econòmiques de creixement del Govern no les avala ningú" i "uns pressupostos de ruïna" són algunes de les valoracions que han fet els grups parlamentaris dels pressupostos generals de les Illes per al 2022. Avui han començat a tramitar-se, però també avui el PP ja ha fet públic que presentarà una esmena a la totalitat.

Aquests pressupostos es volen aprovar abans de Nadal, concretament dia 23 de desembre. Ara bé, del 16 al 19 de novembre els consellers passaran pel Parlament a explicar els corresponents a les seves àrees. Posteriorment, el 23 de novembre es debatran i es votaran les esmenes a la totalitat que s'hagin presentat. Finalment, el debat d'aprovació tindrà lloc entre el 21 i el 23 de desembre.

La Conselleria de Transició Energètica és la que tindrà l'augment més gran de totes: del 71,8%. A més, segons ha informat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, aquesta Conselleria disposarà de 58 milions d'euros més del fons estatal específic d'energies sostenibles. Pel que fa a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, incrementa un 45% el seu pressupost i arriba fins als 188,9 milions, també amb un plus de 50 milions que pot rebre per l'Estratègia de Resiliència Turística de l'Estat. En tercer lloc es troba la Conselleria de Medi Ambient, que ha pujat un 30% just, amb 44,6 milions més.

El PP s'hi oposa des de l'inici

El portaveu dels populars al Parlament, Toni Costa, abans de llegir-ne la lletra petita, ja ha anunciat que el PP presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos. Els ha titllat "d'imprudents, irresponsables, ficticis i electoralistes", i ha comentat que les previsions de creixement del Govern "no les avala ningú" i que disparen la despesa d'una manera "desmesurada." De fet, ha alertat que "els governs d'esquerres com els de Sánchez i Armengol estiren tant la corda que es podria rompre." Alhora, ha reprès el terme fictici per referir-se que els pressupostos inclouen 110 milions del conveni de carreteres, "i des de 2014 no ha arribat ni un euro, per això hi ha una seguretat absoluta que no arribaran".

Les xifres macroeconòmiques que es varen donar a conèixer en el Consell de Govern de la setmana passada tampoc han convençut El Pi, que les ha definides com uns pressupostos que "neixen amb peus de fang." El portaveu, Josep Melià, ho ha dit també desconfiant de les previsions de creixement que, segons el seu parer, "difícilment es compliran." També ha considerat que desaprofiten l'oportunitat de donar una alenada a les pime i de reduir la pressió fiscal i el deute, que supera els 9.000 milions d'euros. Pel que fa a Vox, s'ha limitat a considerar-los uns pressupostos que duen a la ruïna i que no tindran gens el seu suport.

Quant als partits del Pacte, MÉS ha valorat els fons europeus Next Generation, "que seran una bombolla d'aire fresc" i que s'han d'orientar cap a la diversificació econòmica. Així i tot, des de Podem sembla que seguiran la mateixa estratègia que al Congrés dels Diputats. És a dir, de presentar esmenes als pressupostos per deixar-hi la seva empremta, tot i formar part del Consell de Govern i de ministres, respectivament.

stats