Política 22/11/2021

El Pacte ironitza sobre les esmenes de la dreta a la totalitat dels pressupostos: "Estan amb la mateixa cançoneta d'altres anys"

El PP insisteix que l'ecotaxa ha de ser finalista en els comptes del Govern

3 min
El ple del Parlament d'aquest dimarts debatrà les esmenes a la totalitat dels pressupostos del Govern.

PalmaEls partits del Pacte han carregat aquest dilluns contra l'oposició de la dreta per presentar esmenes a la totalitat dels pressupostos del Govern, i han recordat que els arguments que fan servir es repeteixen cada vegada que els comptes arriben al Parlament. "L'oposició estarà amb la mateixa cançoneta d'altres anys", ha afirmat el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, qui ha criticat que les esmenes a la totalitat són "l'opció més fàcil". "La ciutadania necessita veure polítics capaços d'arribar a acords i que no es barallen", ha continuat, i ha remarcat que els serveis jurídics de la Comunitat Autònoma "han donat el vistiplau a aquests pressupostos". A més, Ensenyat ha lamentat que la prudència de la dreta es tradueix en "retallades" i que les baixades d'impostos no són per a tothom. "Sempre s'ho carreguen tot les classes mitjanes i baixes i els autònoms, mentre que les grans fortunes tenen mecanismes per evitar-ho", ha dit. El portaveu ecosobiranista ha acusat l'oposició de fer "una pantomima" i ha reclamat que sigui "més responsable". Ensenyat ha considerat que els pressupostos del govern són a hores d'ara "els millors possibles, amb la realitat que tenim avui".

Per la seva banda, la portaveu de PSIB, Pilar Costa, ha lamentat que la dreta i l'extrema dreta prefereixin "tombar els pressupostos", en lloc de treballar-los i "entrar en el fons". "Rebutgen tots els pressupostos, com si no hi hagués res de bo, com si no fos bo que 7 de cada 10 euros siguin per a serveis socials", ha continuat la socialista. "Sabem que no farem canviar d'opinió l'oposició, però repeteixen arguments d'anys enrere, com ara que els ingressos són ficticis", ha afegit. Segons Costa, tampoc no es pot menystenir "un acord tan important com el factor d'insularitat", que "es demanava des de fa anys". Però Costa també ha subratllat que aquests seran els setens pressupostos que el Govern aprova "en temps i forma", malgrat "les dificultats de gestionar la crisi sanitària i econòmica".

D'altra banda, la diputada de Podem Esperança Sans ha assenyalat que, amb les esmenes a la totalitat, la dreta s'oposa "a la recuperació econòmica". "La dreta vol aniquilar la reactivació a les Balears. Si no és per aquest motiu, no s'entenen les esmenes a la totalitat d'uns pressupostos que són expansius i que han estat dissenyats per continuar pal·liant els efectes de la pandèmia, protegir la majoria social i garantir una recuperació ràpida i justa", ha explicat. Sans ha qualificat d'"increïble" que el PP reclami prudència amb els pressupostos, quan els populars volien "tancar l'hospital Joan March i el General", ha criticat Sans, a més de reclamar al PP que "deixi de ser hipòcrita".

Esmena del PP perquè l'ITS torni a ser finalista

Per part de l'oposició, la portaveu adjunta del PP, Núria Riera, ha explicat que, a més de l'esmena a la totalitat, els populars presentaran una esmena parcial als pressupostos del Govern perquè l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) torni a ser finalista i "es destini a Medi Ambient". Riera confia en el suport dels grups parlamentaris que "ara s'escandalitzen perquè s'hagin destinat 600.000 euros d'aquest impost a un concert".   Quant a l'esmena a la totalitat, Riera ha dit que els comptes del Govern són "electoralistes, irresponsables i imprudents".

El diputat de Ciutadans Juan Manuel Gómez també ha carregat contra els pressupostos de l'Executiu i ha criticat que "no redueixen el deute públic" i que no incloguin rebaixes fiscals per a "joves, autònoms i pime". També ha recordat que les previsions d'ingressos i creixement "no estan avalades per entitats com l'Airef ni el BBVA". Gómez ha lamentat per enèsima vegada que el Govern no hagi fet "una auditoria funcional integral", com el seu partit exigeix des del 2019 per "reduir la despesa supèrflua" i que "serveis bàsics com l'educació, l'habitatge, les polítiques socials i la sanitat" siguin prioritaris a la despesa pública.

D'altra banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha assenyalat que el partit regionalista va presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos perquè "no lluiten contra el deute públic" i "no aposten per la reactivació econòmica". "S'incrementa l'asfíxia fiscal dels nostres autònoms i empreses", ha afegit, a més de criticar que l'ecotaxa no sigui finalista. "Així com venen els pressupostos, no podem acceptar de cap manera que aquest impost no es destini a les externalitats negatives del turisme i al medi ambient", ha sentenciat.

stats