Política 31/01/2022

El PP presenta una proposta per rebaixar 200 milions d’euros els imposts de les Balears

Prohens du al Parlament la seva llei de reforma fiscal, que inclou la supressió de l'Impost de Successions i deduccions a les despeses socials

2 min
Marga Prohens aquest dilluns durant la roda de premsa dels grups parlamentaris

El PP de les Balears ha registrat una proposició de llei al Parlament per abaixar els impostos 200 milions d'euros. Aquest objectiu es duria a terme a través de diferents mesures que segueixen la línia del partit estatal. En concret, proposen la supressió de l’Impost de Successions, el de Transmissions Patrimonials a la compra d’habitatge per a menors de 30, la reducció de l’Impost de Patrimoni o la rebaixa en mig punt del tram autonòmic de l’IRPF per a les rendes inferiors a 30.000 euros. Com a novetat, els populars proposen tres deduccions en despeses socials com les de naixement o adopció, les derivades de cures de majors de 65 anys o per a arrendadors.

Durant la roda de premsa per donar compte abans de la sessió plenària de demà, Prohens ha reconegut aquest dilluns que amb l'inici del curs polític "es premerà l'accelerador" i ha titllat de "lleis fantasmes" les accions del Govern, mentre que el PP, segons la líder, presenta lleis que tothom pot consultar.

En aquest sentit, en la presentació de la seva proposta, Prohens ha qualificat d'"injust i confiscador" l'actual l’Impost de Successions i per això aposta per eliminar-lo "davant les polítiques intervencionistes en matèria d’habitatge que fracassen a les Balears". Precisament és aquesta la mesura que el PP ha implantat a les cinc comunitats on governa: Madrid, Castella, Andalusia, Múrcia i Galícia.

La proposta del PP

Per una banda, tal com ja es va presentar mitjançant un paquet d’esmenes als pressupostos, la reforma fiscal del Partit Popular proposa la reducció de l’IRPF un 0,5% en les rendes inferiors a 30.000 euros i d'un 0,25% en les superiors. També proposa l’ampliació de deduccions com les de conciliació, per a la compra de llibres de text, per a lloguer i per a persones amb discapacitat i altres deduccions per naixement, per a la cura de majors de 65 i per a arrendadors.

En concret, la deducció per naixement preveu la quota íntegra de 800 euros per al primer fill, 1.000 euros per al segon, de 1.200 euros per al tercer i de 1.400 per al quart i etc. La proposició de llei preveu la possibilitat de cobrar-la per avançat, de manera similar a la deducció per a mares treballadores de l’Agència Tributària de l’Estat.

Pel que fa a la despesa derivada de cures de majors de 65 anys, s'exigeix una deducció d'un 40% amb un límit de 600 euros per a despesa de personal d’atenció domiciliària, plaça residencial o centre de dia. La proposta també inclou una deducció per a arrendadors del 15% fins a un màxim de 300 euros sobre els rendiments obtinguts de lloguers.

A més, com ja es va anunciar, el PP exigeix la supressió de l’Impost de Successions de pares a fills i de padrins a nets i entre cònjuges i la rebaixa al 50% entre germans o oncles i nebots; també vol la supressió de l’impost a la compra d’habitatge per a menors de 30 anys, així com rebaixar-lo un 50% per a menors de 35, famílies nombroses, monoparentals i persones amb discapacitat. Finalment, proposen recuperar els tipus i l’exempció mínima de 800.000 euros a l’Impost de Patrimoni previ a la reforma d’Armengol.

stats