Cs es trenca a Múrcia i tres trànsfugues entren al govern del PP a canvi de tombar la moció de censura

El partit taronja manté la moció, expulsa els tres diputats i els acusa d'haver-se venut per un sou de 76.000 euros

4 min
Roda de premsa conjunta del president de Múrcia, Fernando López Miras (PP), amb la seva vicepresidenta, Isabel Franco (fins ara de Cs), per anunciar que tres diputats del partit taronja tombaran la moció de censura.

MadridNou cop a l'estratègia d'Inés Arrimadas, que constata com el seu partit està fent aigües amb desercions en tota regla. Després del gir de dimecres, en què va fer saltar pels aires el tauler polític espanyol presentant una moció de censura a Múrcia de bracet del PSOE, que de retruc va portar Isabel Díaz Ayuso a trencar amb Cs a Madrid i convocar eleccions anticipades, el PP ha arribat a un pacte amb tres dels sis diputats del partit taronja a Múrcia per tombar la moció. Fonts del PP neguen que sigui un cas de transfuguisme i afirmen que es manté l'acord amb els taronges més enllà de la moció de censura. Ara bé, l'acord a la pràctica suposa que Ciutadans no aconseguirà la presidència autonòmica. El partit taronja ha respost expulsant els tres membres del partit i acusant-los d'haver-se venut per un sou de 76.000 euros, els que rebran com a consellers.

El secretari general del PP, el murcià Teodoro García Egea, ha sigut l'encarregat de dur les negociacions. En concret, els diputats que trenquen amb Arrimadas són Isabel Franco, Francisco Álvarez i Valle Miguélez. La decisió del president de la regió, el popular Fernando López Miras de mantenir dos dels consellers de Ciutadans –una d'elles Franco, que és vicepresidenta de la comunitat, tot i haver firmat la moció de censura– i cessar la resta ja apuntava a la possibilitat que acabés havent-hi un pacte d'última hora per intentar que no prosperés la moció de censura. Ara López Miras ha firmat un decret de reorganització del govern perquè hi entrin aquests tres diputats. Si la moció de censura no s'acaba retirant -els taronges han dit que la mantenen-, es votarà la setmana que ve i hauria de comptar amb el vot en contra d'aquests tres diputats, que hauran de passar al grup mixt.

López Miras ha escenificat el pacte amb una roda de premsa des de la seu de la presidència amb l'actual vicepresidenta, Isabel Franco, que ha explicat que va firmar la moció de censura per "lleialtat i disciplina al seu partit" però que al cap d'unes hores va començar a canviar de parer quan va veure que mentre ella gestionava el govern "altres membres del partit estaven repartint-se els seients del futur govern molt lluny de Múrcia, a Madrid". Franco ha assegurat que els murcians no la van escollir per "lliurar el govern de Múrcia a Pedro Sánchez i menys per trair els murcians per ambicions personals".

No a eleccions anticipades

L'actual president murcià ha descartat, això sí, una convocatòria d'eleccions anticipades un cop no prosperi la moció de censura, com reclama Vox –Santiago Abascal va fer un míting ahir a la capital de la regió en què va acusar el PP d'"irresponsable" per no haver actuat de la mateixa manera que Ayuso–. "Exigeixo al PSOE i a Ana Martínez Vidal [la que havia de ser la presidenta de Ciutadans] que retirin la moció de censura", ha dit López Miras, que ha assegurat que seguiran governant amb el pacte firmat entre els dos partits el 2019.

La roda de premsa ha arribat després que el portaveu parlamentari dels taronges a la regió, Juan José Molino, negués la informació que el PP ha traslladat a mig matí. "El que digui que té un acord que l'ensenyi, jo confio en els meus diputats", ha assegurat. Per al PP, l'acord entre López Miras i Franco suposa un "enorme fracàs del PSOE i Ciutadans", i puntualitzen en tot moment que no es tracta d'un cas de transfuguisme. Cal tenir en compte que tots els partits tenen subscrit un pacte antitransfuguisme, però el cas recorda el tamayazo, en què dos diputats del Partit Socialista de la Comunitat de Madrid, a canvi del seu vot, van impedir el 2003 que els socialistes traiessin Esperanza Aguirre del poder.

L'aspirant de Ciutadans a convertir-se en la nova presidenta de Múrcia després de la moció de censura, Ana Martínez Vidal, ha assegurat a Twitter que la comunitat assisteix a "un atac i intent de compra i corrupció d'un PP més vell que mai". "El grup parlamentari de Ciutadans va decidir unànimement presentar la moció de censura per fer front a la corrupció del PP. Ànim i confiança en el nostre equip", afegeix en el missatge la coordinadora del partit taronja a Múrcia.

La Moncloa evita valorar el pacte

L'acord entre el PP i els tres diputats de Ciutadans ha enxampat la ministra portaveu, María Jesús Montero, en roda de premsa després de la reunió del consell de ministres extraordinari per aprovar el pla d'ajudes directes a pimes i autònoms de 7.000 milions d'euros. Montero ha assenyalat que no podia confirmar ni desmentir el que havia passat ni si es mantindria la moció. Ha puntualitzat que no ha estat objecte de debat en la reunió del govern espanyol i que la situació a Múrcia és "singular respecte a la resta de comunitats en diferents matèries". En aquest sentit, ha subratllat que l'únic que vol la Moncloa és que totes les comunitats i ajuntament tinguin "governs cohesionats i estables que permetin afrontar els reptes econòmics i sanitaris", informa Ot Serra.

Si es confirma que no prosperarà la moció de censura, Ayuso haurà convocat eleccions sense que acabi prosperant cap de les mocions registrades pel PSOE. De fet, els taronges també han descartat acabar amb la presidència del popular Alfonso Fernández Mañueco a Castella i Lleó, que governa en coalició amb Ciutadans, tot i que els socialistes han presentat una moció que només prosperaria si passés el contrari del precedent murcià: que el PSOE sedueixi prou diputats dels taronges perquè tiri endavant.

stats