Consell de Mallorca
Política 20/10/2022

El PP obvia el paquet de mesures de Cladera i retreu la gestió del Consell

La crisi del patrocini al Reial Mallorca, el cas de les menors tutelades per l'IMAS i la falta d'un conveni de carreteres han estat els eixos de la crítica de l'oposició

3 min
El portaveu del PP en el Consell, Llorenç Galmés

PalmaEn la segona jornada del Debat de Política General del Consell de Mallorca, el principal partit de l'oposició gairebé ha obviat el paquet de mesures anunciat per la presidenta de la institució, Catalina Cladera, aquest dimecres. En les primeres reaccions posteriors al discurs, les formacions de la dreta ja van afirmar que les intervencions d'aquest dijous serien "per fer balanç" de la gestió de Cladera, i "fiscalitzar" l'acció de govern.

Els nombrosos bons del paquet de mesures han estat objecte de crítica per part de tota l'oposició. "Cap país és capdavanter a cop d'ajudes i per mitjà d'una economia subvencionada", ha incidit la portaveu d'El Pi, Xisca Mora. "No hi ha un fil conductor ni objectius clars ni una línia d'actuació perquè les subvencions d'avui siguin benestar i generació de feina demà", ha afegit. "No ha tingut ni la decència de justificar els doblers que reparteix", s'hi ha sumat el portaveu del PP, Llorenç Galmés.

El PP ha seguit la mateixa estratègia que en el Parlament fa dues setmanes, calcant l'eix del discurs: "Els ciutadans viuen millor que quan vostè va arribar a la presidència? La resposta és no", ha afirmat Galmés. És la mateixa pregunta que ja va fer el portaveu del PP en el Parlament, Antoni Costa, a la presidenta del Govern, Francina Armengol. Tant el PP, com Ciutadans, Vox i El Pi han centrat les seves crítiques en qüestions com la pèrdua del conveni de carreteres "a canvi del factor d'insularitat", l'escàndol de les menors tutelades per l'IMAS, la crisi del Pacte pel patrocini al Reial Mallorca o l'inici del decreixement amb la modificació del Pla d'Intervenció en l'Àmbit Turístic (PIAT), que va anunciar ahir Cladera. "Un gran anunci, només fan el que estan obligats a fer per llei", ha comentat irònicament la portaveu d'El Pi.

El portaveu del PP ha acusat Cladera en nombroses ocasions d'estar supeditada a Armengol. "Ningú la veu com la presidenta del Consell, tothom la continua veient com la consellera d'Hisenda d'Armengol, perquè aquest és el paper que ha jugat en el seu càrrec: obeir i acotar el cap a les ordres del Consolat", ha destacat Galmés. "A vostè no li agrada ser presidenta del Consell", li ha afirmat. En la seva intervenció, el líder del PP balear ha utilitzat diverses referències de l'argumentari del partit en l'àmbit balear, criticant que Cladera "està tancada dins el búnquer d'aquesta institució", i destacant que el PP "està a peu de carrer".

En el cas de Ciutadans, el portaveu Oswaldo Cifre ha mostrat en el seu discurs una actitud menys distant que el PP, diferenciant-se del to de la portaveu, fins fa dues setmanes que va abandonar el partit, Beatriz Camiña. Fins i tot, així com El Pi o Vox han llançat crítiques només als partits del Pacte, Cifre ha posat l'ull també en el PP i l'extrema dreta, pel cas de l'IMAS. "Ens mantindrem molt allunyats de les posicions que danyen conscientment el que diuen que volen protegir", ha assenyalat. Cifre ha fet valer, a més, la gestió del Departament de Cultura –llevat de Política Lingüística– i Turisme en el Consell.

Crisi pel patrocini al Reial Mallorca

El patrocini –inicialment turístic, després esportiu– al Reial Mallorca va provocar una crisi dins el Pacte, amb un acord al qual es va arribar després de deu hores de reunió entre els tres partits, i fins i tot MÉS per Mallorca va convocar la militància per analitzar la seva situació dins el govern insular. "Mentre baixaven les escales, les seves cares eren un poema", ha insistit Cifre, que ha qualificat "d'atrevit" voler oferir una imatge d'unitat en el Debat de Política General. "Heu estat més centrats en les vostres baralles internes que a defensar el benestar dels ciutadans", ha assenyalat Galmés.

Una altra gran crítica de la gestió del Pacte en el Consell ha estat la falta d'un conveni de carreteres en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) d'aquest 2022, i també en els pròxims de 2023. "Ha deixat el Departament de Carreteres contra les cordes perquè la senyora Armengol es fes una foto", ha criticat Galmés a Cladera. El portaveu del PP es refereix al fet que la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, va anunciar la posada en marxa del factor d'insularitat el 2021 a la finca de Raixa, però després es va conèixer que en els PGE desapareixia el conveni de carreteres. "Els seus camarades de Madrid els han deixat més tirats que una llosca, els ignoren. Se n'han rigut de tots els mallorquins", ha lamentat la portaveu d'El Pi.

Els regionalistes són els que en la seva primera intervenció han mostrat una actitud més propositiva. Tant el PP, com Ciutadans i Vox han centrat els discursos en les crítiques a la gestió del Pacte. El Pi ha centrat les seves propostes en el turisme, concretament amb la mesura estrella pactada amb el conseller de Turisme, Iago Negueruela: el canvi d'ús d'establiments turístics obsolets. "És una gran oportunitat per avançar en qualitat turística, reduir places i obtenir habitatges a preus assequibles", ha incidit Mora.

stats