Consell de Mallorca
Política 19/10/2022

El Consell de Mallorca fixarà en els pròxims mesos el decreixement de places turístiques

Cladera ha anunciat aquest dimecres en el Debat de Política General un paquet de mesures per combatre la inflació per valor de 22 milions d'euros

3 min
La presidenta del Consell, Catalina Cladera, en la seva intervenció d'aquest dimecres

PalmaEn la llei turística aprovada pel Govern el passat maig s'establia que els consells insulars, a través dels Plans d'Intervenció en l'Àmbit Turístic (PIAT), havien de reduir la borsa de places, o fins i tot eliminar-la, per fer efectiu el decreixement. Aquesta modificació s'havia de fer en els pròxims quatre anys. La presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, ha destacat aquest dimecres que pròximament s'iniciarà la revisió del PIAT "per revaluar la capacitat de càrrega turística de l'illa" i, en el mateix sentit, també s'ampliarà el nombre d'inspectors turístics –de 15 a 20– "per combatre l'oferta il·legal d'allotjament turístic i turisme d'excessos", i millorar l'efectivitat de la tramitació de les sancions.

Així ho ha anunciat Cladera en l'inici del Debat de Política General, amb un paquet de mesures de 22 milions d'euros per combatre la pujada de preus. El pla de xoc segueix la línia del que va anunciar la cap de l'Executiu balear, Francina Armengol, fa només dues setmanes: transversal i amb especial atenció a la classe mitjana i treballadora. Un dels exemples és l'eliminació dels copagaments dels centres de dia que gestiona l'IMAS, una mesura que afectarà 100 famílies, i que el Govern també ha posat en marxa en els centres de la seva titularitat.

Aquest dimarts el Consell ja va explicar que es donaria un ajut econòmic de 200 euros per a les famílies amb una renda inferior als 40.500 euros, cosa que mobilitzaria uns cinc milions d'euros. Cladera ha avançat que aquests ajuts s'ampliaran el 2023, incloent-se en els pressupostos insulars, amb la mateixa quantia.

La presidenta del Consell ha presumit del suport al teixit productiu de Mallorca. "Els hem acompanyat durant la pandèmia amb 30 milions en ajuts que han beneficiat 17.000 empreses i autònoms", ha afirmat. En aquest sentit, el 2023 el Consell crearà un bo per a les pime i autònoms (el 90% del teixit productiu de l'illa) d'un total de quatre milions d'euros per pagar la factura elèctrica. De la mateixa manera, també es destinarà un milió d'euros a bons que fomentin el consum de producte local. Des de MÉS per Mallorca apunten que aquestes dues mesures tenen el seu segell.

En termes de l'habitatge, una de les grans problemàtiques de Mallorca i les Balears, Cladera ha fet diversos anuncis. D'una banda, es destinaran deu pisos a famílies que hagin quedat sense llar, "una primera passa per establir una xarxa d'habitatges temporals per solucionar urgències residencials". A més, es crearà un bo dedicat als joves d'un total d'un milió d'euros per fomentar l'emancipació. El bo arribaria a uns 1.000 joves a raó de 100 euros mensuals aproximadament, tot i que encara s'ha de definir la barrera d'edat –30 o 35 anys, per exemple. Finalment, hi haurà 30 habitatges per a 60 dones víctimes de violència masclista.

"La Mallorca que volem no pot créixer a costa de la destrucció del territori i del consum il·limitat de recursos", ha declarat Cladera. El Consell, abans de final d'any, aprovarà la normativa urbanística i la modificació del Pla Territorial (PTI), "que deixa enrere el model depredador de territori de la dreta i redueix el creixement urbà de Mallorca". En la mateixa línia, la presidenta del Consell ha explicat que en els pròxims anys s'invertiran un total de 20 milions d'euros en els pobles de Mallorca per reduir les altes taxes de fugues d'aigua.

Un altre dels anuncis importants és que el pròxim dos de novembre s'obrirà el primer carril Bus-VAO, que anirà des de l'aeroport al Palau de Congressos. Cladera ha reclamat el traspàs complet de les competències de transport terrestre, que permetria gestionar directament el tren, el metro i el bus interurbà de l'illa, que està en mans del Govern.

Per la part educativa, el Consell aprovarà en els pròxims mesos el reglament 0-3 anys, que equipararà les guarderies als paràmetres de qualitat de les escoletes, i també destinarà 350.000 euros en ajuts a les escoletes de la xarxa complementària que es reconverteixen en centres educatius, cosa que complementarà la gratuïtat de l'etapa 2-3 anys que ha impulsat l'Executiu balear. Seguint amb la infància, es crearà un bo per a l'esport de 200 euros a les famílies amb fills federats. S'espera que arribi a uns 12.500 joves amb una inversió total de 2,5 milions d'euros.

A més, la institució insular augmentarà un 10% les línies d'ajuda ordinàries al sector cultural i mobilitzarà uns 6,6 milions d'euros. "Mai el Consell ha donat tant de suport econòmic a la indústria cultural i als sectors tradicionals com ara llibres, música, galeries d'art i teatre", ha incidit la presidenta del Consell.

Part del PSIB ha presenciat el discurs de Cladera

Part del PSIB ha acompanyat Cladera en l'inici del Debat de Política General. Hi han assistit el president del Parlament, Vicenç Thomàs; la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; el batle de Palma, José Hila, i diputades com Pilar Sansó, la portaveu parlamentària Pilar Costa i la portaveu adjunta Silvia Cano.

stats