Política 04/05/2019

El PP recorre a mesures de l'era Matas en el seu programa electoral

Els populars han presentat les seves propostes per a les autonòmiques, entre les quals hi figura la 'hipoteca fàcil', amb aval del Govern

Maria Llull
4 min
Els candidats han fet amb la mà el símbol del PP aquesta campanya.

PalmaEl Partit Popular ha presentat aquest dissabte el seu programa electoral en el Molí d'Es Comte, on ha escenificat una altra vegada el gir estratègic destinat a recuperar els votants de "centredreta moderat", com han assenyalat els seus dirigents durant els seus parlaments. Biel Company ha deixat palesa una de les premisses principals per seduir els electors perduts a les passades generals, i no és cap altra que aportar "solucions reals als problemes". Algunes d'aquestes solucions són molt semblants a les que donaren la victòria a Jaume Matas l'any 2003.

Pel que fa a l'habitatge, el PP proposa la 'hipoteca fàcil'. Aquest producte financer tindrà l'aval del Govern per a aquells que necessitin adquirir el seu habitatge habitual. El PP parlava d''hipoteca jove' l'any 2003. En aquella ocasió també es podia disposar de l'aval del Govern i es pagava un interès del 0,45% més Euríbor el primer any, que passava a ser del 0,65% més Euríbor el segon, amb una comissió d'obertura del 0,5%.

Però les similituds no acaben aquí i el discurs d'investidura de Jaume Matas del 25 de juny de 2003 ajudarà a fer les comparacions. Mentre que Biel Company ha criticat durant l'acte el Govern de Francina Armengol per haver "demonitzat els empresaris" i ha assegurat que són ells els que "contracten gent i creen riquesa", Matas afirmà que estava orgullós de "poder defensar els empresaris (...), perquè són ells els que creen els llocs de feina d'aquesta comunitat". Company ha acusat l'Executiu del Pacte de governar "basant-se en la ideologia i la confrontació", i Matas criticà el d'Antich per "crear enfrontaments amb la societat civil".

Si Matas anuncià l'any 2003 que llevaria l'ecotaxa, Company ha anunciat aquest dissabte que l'eliminarà en temporada baixa i la reduirà a la meitat en temporada alta. Per altra part, si la lluita de Matas l'any 2003 era aconseguir una autopista fins a Manacor, la de Company aquest 2019 és culminar el projecte de l'autopista Llucmajor-Campos i acabar el segon cinturó.

Matas també va defensar la lliure elecció de centre educatiu durant la seva investidura. "La llibertat d'elecció de centres per als pares i mares (...) beneficiarà els nostres ciutadans", va dir en el seu moment. "Garantirem la llibertat de les famílies per la lliure elecció de centre", ha clamat aquest dissabte Company davant els militants i simpatitzants populars.

El tema de la llengua és un altre pont entre Matas i Company. "No crec que ningú ens hagi de donar lliçons de com defensar la nostra llengua", assegurà Matas durant la seva investidura. "Lliçons sobre defensar la nostra llengua, ni una", ha dit Company després de recordar que la Constitució diu que tenim dues llengües oficials i d'assegurar que defensarà les modalitats lingüístiques de les Illes. Sobre modalitats lingüístiques, Jaume Matas també va dir-hi la seva: "Qüestionam la imposició d'una homogeneïtzació de la llengua (...). Les modalitats lingüístiques del mallorquí, del menorquí, de l'eivissenc i del formenterenc que parlam en aquesta terra (...) són tan importants com el català de Barcelona".

Company ha anunciat una regulació del lloguer turístic que permetrà "el lloguer vacacional a foravila", segons ha afirmat el candidat a la presidència del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés. L'any 2003, Jaume Matas deixà clar que "la Llei d'habitatge de vacances és un dels compromisos que està establert en el pacte Partit Popular-Unió Mallorquina".

Presentació de programa sense programa

Malgrat que el líder del PP balear ha explicat moltes de les propostes incloses en el programa dels populars per a les autonòmiques, els presents no han tingut accés al programa complet, sinó tan sols a un fullet amb un total de 20 mesures.

La sorpresa és major quan se cerca el programa a la web del PP i el primer que surt a l'apartat 'Programes' és el recull de propostes amb què es presentà a les eleccions José Ramón Bauzá l'any 2015.

Quan se cerca el programa electoral del PP balear per a les autonòmiques del 2019, el primer que surt és el programa de José Ramón Bauzá de l'any 2015.

Les propostes

Pel que fa a les propostes del PP per a les properes autonòmiques, s'articulen entorn de sis eixos: economia; turisme; família, educació i sanitat; habitatge; mobilitat i medi ambient.

Estalviar 195 milions en impostos als ciutadans cada any, eliminar l'impost de successions i donacions i una baixada de l'IRPF a rendes menors de 30.000 euros anuals són algunes de les mesures del PP en el terreny econòmic.

A més d'eliminar l'ecotaxa en temporada baixa i deixar-la a la meitat en temporada alta, en matèria de turisme els populars invertiran 30 milions d'euros anuals per embellir zones turístiques.

Com fan altres partits, el PP establirà l'educació gratuïta en l'etapa 0-3 anys. Altres propostes educatives són els llibres de text i el transport escolar gratuïts i la lliure elecció de centre. Quant a la sanitat, el PP ofereix atenció bucodental gratuïta per a infants, jubilats i discapacitats, l'ampliació de la cobertura de vacunes i 900 places noves d'atenció sociosanitària.

A banda de la 'hipoteca fàcil', un dels anuncis en matèria d'habitatge del PP és la construcció de 8.000 habitatges socials per a venda i lloguer. Els populars també reduiran al 2% l'impost de transmissions patrimonials.

Pel que fa a la mobilitat, el PP abaixarà un 50% el preu del transport públic en bus i tren, i defensarà una tarifa màxima dels vols a la Península.

Per acabar, els populars anuncien un 30% d'energies renovables l'any 2030 en el terreny del medi ambient, a més de 100 milions d'euros anuals per a depuració i abastiment d'aigües. Si el PP governa, també oferirà 6.000 euros per a la compra de vehicles elèctrics.

stats